IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Опасения от втора вълна на борсови спадове след понижения в Китай и Европа

Петролните компании също се понижиха след спада на суровината вчера

16:59 | 30.05.07 г.
Опасения от втора вълна на борсови спадове след понижения в Китай и Европа

Всички 18 основни индекса на западноевропейските пазари се понижиха днес, малко преди края на търговската сесия. Според специалисти, понижението е причинено от разпродажбата на китайски активи по-рано тази сутрин по време на азиатската търговска сесия.

Индексът DJ Stoxx 50, включващ 50-те европейски компании с най-голяма пазарна капитализация, се понижи с 0,79 на сто, или 31 пункта, до 3 884 пункта към момента. Английският бенчмарк FTSE 100 загуби 0,84 на сто и към момента е на стойност 6 551 пункта. Основният индекс за най-голямата европейска икономика – немският DAX, загуби 1,05 на сто, или 81,37 пункта, от стойността си до 7 669,67 пункта.

Днес китайското финансово министерство утрои таксата, с която се облагат борсовите транзакции, с цел да спре бурния ръст на цените на фондовите активи. Китайският бенчмарк CIS 300 загуби 6,8 на сто днес и затвори при нива от 3 886,46 пункта.

На 27 февруари спад в цените на китайските ценни книжа причини паника по световните пазари и създаде вълна от спекулации, че акциите може да са надценени. Това бе и причина за масово закриване на позиции и понижение на повечето световни пазари. Dow Jones Industrial Average загуби 4 на сто от стойността си, или около 500 пункта.

В резултат на закриването на много позиции по посока на лихвения диференциал ( т. нар. "carry trade")  йената се повиши с няколко процента спрямо по-високолихвените валути. Някои инвеститори започнаха да изразяват страхове, че днешният спад може да отприщи втора вълна от понижения като тази от края на февруари.

Сред най-понижилите се акции бяха LVMH Moet Hennessy, Louis Vuitton SA, Standard Chartered Plc и BHP Billiton поради факта, че техните приходи са най-зависими от Китай.

Всичко, което има китайски етикет, ще бъде под натиск“, заяви пред Bloomberg Крис Тинкър от ICAP Plc в Лондон. „Трябва да си припомним пазарния контекст на реакциите на последния срив в Китай през февруари. Тогава имаше заразителен ефект“, коментира още анализаторът.

Въпреки днешното понижение обаче много експерти, включително и бившият президент на Федералния резерв Алън Грийнспан, смятат, че понижението на китайските пазари няма да засегне световната икономика.

Според Стюарт Фрейзър от Brewin Dolphin в Лондон, ефектът от спада в Китай е по-скоро емоционален. "Някои инвеститори чакаха удобен момент да приберат печалбите си и спадът бе удобно извинение за това“, смята още Фрейзър.

Днешното понижение на китайските пазари не бе изненадващо, смятат някои инвеститори. „Движението беше очаквано, тъй като възходът на китайския пазар бе ирационален и нелогичен“, коментира пред Bloomberg Симон Фресчи от Banca Monee dei Paschi di Siena SpA в Сиена.

Петролните компании също се понижиха след спада на петрола вчера. Френската Total, която е третата по големина петролна компания в Европа, понижи пазарната си стойност днес с 1,4 на сто до 55,20 евро. Акциите на BP, втората по големина европейска петролна компания, паднаха с 1,1 на сто до 562 пенса за ценна книга. Книжата на Royal Dutch Shell Plc, най-голямата петролна компания на Стария континент, се понижиха с 1,3 на сто и последно се търгуваха на 1 850 пенса за акция.

Вчера фючърсите за доставка на суров петрол през юли се понижиха с 3 на сто до 63,15 долара за барел. Причина за понижението бяха спекулациите, че рафинериите в САЩ са увеличили производителността си до най-високо ниво за последните 8 месеца, за да задоволят потреблението на бензин през т.нар. „сезон на шофирането“ в САЩ между месеците юни и август. Запасите на бензин в САЩ се увеличиха за четвърта поредна седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още