IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бивш зам.-държавен секретар на САЩ номиниран за шеф на Световната банка

Ако бъде одобрен от борда на финансовата институция, Робърт Зелик ще наследи Пол Улфовиц, който ще напусне поста на 30 юни

10:32 | 30.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Робърт Зелик. Снимка: АФП
Робърт Зелик. Снимка: АФП

Робърт Зелик - бивш зам.-държавен секретар на САЩ и търговски представител на страната, е номиниран от Белия дом да заеме поста президент на Световната банка, съобщи АР.

Ако бъде одобрен от борда на финансовата институция, той ще наследи Пол Улфовиц, който ще напусне поста на 30 юни вследствие на разразилия се скандал за конфликт на интереси във връзка с неговата приятелка и бивша колежка Шаха Риза.

53-годишният Зелик има опит както във вътрешната, така и в международната политика. Според източници от администрацията на президента Джордж Буш до момента реакцията на номинирането на Зелик е позитивна.

Зелик напусна поста си като зам.-държавен секретар миналия юни, за да се присъедини към Goldman Sachs и да работи за развитието на инвестиционните пазари по света.

Ако бъде одобрен за президент на Световната банка, Зелик ще трябва да възвърне доверието в институцията, както и да възстанови нормалните отношения в самата банка, както и със страните членки.

Всички тези задачи могат да бъдат критични за новия лидер, който ще трябва да убеди страните членки да финансират с близо 30 млрд. долара през следващите няколко години програма на банката, която ще осигури освободени от лихви заеми за най-бедните страни.

Като зам.-държавен секретар Зелик се фокусира върху редица дипломатически задачи като мирните преговори в Судан или стратегически разговори с Китай. Преди това, като търговски представител на САЩ, Зелик играе основна роля в преговорите за присъединяването на Китай към Световната търговска организация и постига споразумения за свободна търговия с редица страни.

Някои неправителствени организации обаче се опасяват относно подкрепата на Зелик в миналото за търговски споразумения, които според някои са били благоприятни за големи фармацевтични компании.

Буш е разглеждал възможността да номинира Зелик за президент на Световната банка и преди, при напускането на Джеймс Улфънсън, но постът бе даден на Улфовиц.

По традиция Световната банка се ръководи от американец, но тази практика има мнозина критици. Въпреки натиска от редица развиващи се държави обаче Буш настоява следващият президент да бъде отново американец. 

Световната банка, създадена през 1945 за възстановяването на Европа след Втората световна война, осигурява над 20 млрд. долара годишно за инфраструктурни проекти, образование и борба с болестите. Институцията има 10 хил. служители в цял свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още