IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува без големи промени след вчерашния спад

Към момента фючърсите за суров петрол с доставка през юли се търгуват без особени промени от вчера на 64,64 долара за барел

11:01 | 29.05.07 г.
Петролът се търгува без големи промени след вчерашния спад

Петролът се търгуваше тази сутрин без особени промени, след като вчера се понижи заради края на стачката на петролните работници в Нигерия.

Над 6 000 работника от държавната компания Nigerian National Petroleum Co. се върнаха на работните си места на 26 май. Краят на стачката намали рисковете за спад в доставките на петрол в пиковия сезон на потребление на бензин в САЩ – юни-август. Сортът Брент се понижи с 1,4 на сто и затвори за първи път за последните 4 дни под 70 долара за барел вчера в Лондон.

Към момента фючърсите за суров петрол с доставка през юли се търгуват без особени промени от вчера на 64,64 долара за барел. Брентът регистрира леко повишение от вчера с 0,42 на сто и към момента договорите с доставка през юли се търгуват на 70 долара за барел.

Фючърсите, които се търгуват в Ню Йорк, са оценени спрямо американския бенчмарк – WTI (West Texas Intermediate) Crude. Тези в Лондон пък са оценени спрямо сорта петрол, добиван в Северно море – Брент. Спадът в цените на Брента бе причина за намаляване на разликата между двата договора до 5,16 долара за всеки барел. На 24 май разликата между двата фючърса стигна до рекордните 6,54 долара за барел.

West Texas се влияе от проблема с високите запаси“, коментира пред Bloomberg Джерард Бърг от National Australia Bank Ltd в Мелбърн. Според него Брентът е по-добрият бечмарк за световните цени на петрола.

Големите петролни запаси в САЩ, които са по-високи от средните си стойности за последните 5 години, също бяха причина за спада в цените на „черното злато“. За седмицата преди 18 май запасите на суров петрол в САЩ се задържаха на 344,2 млн. барела, което е със 7,6 на сто повече от средната им стойност за същия период през последните 5 години.

Бензиновите запаси обаче остават ниски в период, в който потреблението на горивото е в своя пик. Периодът между юни и август е известен като „сезона на шофирането“ в САЩ и потреблението на бензин тогава е традиционно най-голямо за цялата година. През последните 3 месеца до 27 април бензиновите запаси в най-голямата световна икономика паднаха с 15 на сто, след което се повишиха до 192,7 млн. барела за седмицата до 18 май, което е все още със 7 на сто по-ниско от средната им стойност през последните 5 години.

Въоръжени атаки в Нигерия продължават да бъдат един от основните проблеми на западно-африканската нация. За изминалата година атаки срещу петролни съоръжения и работници бяха причина за спад в доставките на суров петрол с над 600 000 барела дневно. Покрай скорошните президентски избори броят на убийствата и отвличанията рязко се повиши. Обекти на тези акции често са чуждестранни петролни работници. Трима американци и четирима англичани бяха сред десетината работници, отвлечени от платформа за строеж на петролопровод на 25 май.

Ситуацията в Нигерия все още е рискова и това дава подкрепа на цените“, коментира за Bloomberg Бърг. Спадът в цените на петрола може да се дължи отчасти на прибиране на печалбите, смята още анализаторът, тъй като, според него, пазарните фундаменти не са се променили особено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още