IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка: Забавяне на глобалния икономически ръст носи нови рискове

В развиващите се страни икономическият ръст вероятно ще се забавя умерено до около 6% през 2009 от 7,3% през 2006, сочи доклад на банката

10:08 | 29.05.07 г.
Световната банка: Забавяне на глобалния икономически ръст носи нови рискове
Забавянето на глобалния икономически ръст би довело до увеличаване на рисковете за развиващите се страни, особено ако рекордно големите потоци частен капитал, които се вливат в тези пазари, се обърнат, сочи доклад на Световната банка, цитиран от Ройтерс.

В годишния си доклад за световното финансово развитие от банката заявяват, че увеличаването на лихвените нива и налагането на ограничения върху нововъзникващи възможности вероятно ще забавят бързия растеж на развиващите се страни, като глобалният ръст ще падне до около 3,5% през 2009 г. от 4% през 2006 г. В развиващите се страни ръстът вероятно ще се забавя умерено до около 6% през 2009 от 7,3% през 2006 г.

Според Световната банка преходът към по-бавен ръст ще бъде относително плавен, но „преустройството може да отслаби някои от положителните финансови условия, които доминираха в много развиващи се страни през последните четири години“.

Според данните от доклада нетният поток частен капитал към развиващите се страни е достигнал рекордните 647 млрд. долара през миналата година, въпреки че темпът му на нарастване се е забавил до 17% от 34% през 2005 г.

Основното предизвикателство пред развиващите се страни е да успеят да управляват прехода, като предприемат предварителни мерки, насочени към намаляване на риска от внезапно обръщане на капиталовите потоци, се казва в доклада.

Мерките трябва да включват икономически и институционални реформи, твърди основният автор на доклада Мансур Дайлами. Те трябва да поддържат и укрепят инвеститорското доверие в провежданата политика и функционирането й в страната, допълва той.

Големите валутни резерви в много развиващи се страни, особено в Азия, могат да се ползват като буфер в случай на финансов шок, смята Дайлами.

Някои държави вече диверсифицират и управляват професионално резервите си, допълва той, имайки предвид Китай и страните от Близкия изток.

Валутните резерви на развиващите се страни нараснаха рязко през 2006 г. с 633 млрд. долара от около 400 млрд. долара през 2004 и 2005 г. Бразилия, Русия, Китай и Индия допринесоха за 70 на сто от това увеличение.

Докладът на Световната банка сочи още, че страните в Източна Европа са привлекли голям дял от общия поток частен капитал, като се отбелязва, че финансирането чрез издаване и продажба на ценни книжа нараства далеч по-бързо от дълговото.

Същевременно вълна от трансгранични придобивания и сливания засилва директните чуждестранни инвестиции в развиващите се страни през 2006 г. до рекордните 325 млрд. долара, което е около една четвърт от глобалните потоци от 1,2 трлн. долара.

Докладът обръща и специално внимание на потенциала на страните в Африка. Тази година се очаква Гана, Кения, Нигерия и Замбия да пуснат облигации, деноминирани в чужда валута, на международните пазари, се казва в доклада. Според него чуждестранните инвеститори показват нарастващ интерес към облигационните пазари в местна валута в Африка, особено в Ботсвана, Нигерия, Кения и Замбия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още