IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осъдиха на смърт бивш китайски чиновник заради корупция

Бившият директор на агенция за лицензиране на лекарства е взел подкупи на стойност 620 хил. евро

09:26 | 29.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Осъдиха на смърт бивш китайски чиновник заради корупция

Бивш директор на китайска агенция за регулация на лекарствени и хранителни продукти бе осъден на смърт във вторник заради корупция, предаде АФП.

63-годишният Зенг Ксяоу, чийто процес започна на 16 май, беше признат за виновен от съд в Пекин за това, че е получил подкуп и че не е изпълнил служебните си задължения.

Зенг е прибрал неправомерно 6,4 млн. юана (620 хил. евро) от фармацевтични компании. Той бе уволнен заради този случай през юни 2005 след осем години начело на административния орган, отговарящ за лицензирането на лекарства и одобрението за пускане в продажба на хранителни стоки.

Според китайската преса една от компаниите, замесени в скандала, е получила лицензи за 277 лекарства, повечето от които скъпи антибиотици.

Бившият секретар на Зенг Ксяоу също бе съден и в момента очаква присъдата си, като обвиненията срещу него са, че е взел подкупи на обща стойност 2 млн. юана.

През ноември миналата година бе осъден друг близък до Зенг чиновник – шеф на департамент за медицинско оборудване, като той получи 15 години затвор, пак заради корупция.

С наближаването на конгреса си през есента и Олимпийските игри догодина Комунистическата партия в страната засилва кампанията си за борба с корупцията, отбелязва агенцията. Като очевидно дадената днес присъда е една от най-твърдите мерки, взети в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още