IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чавес свали от ефир най-старата телевизия във Венецуела

RCTV, която съществува от 53 години, е заменена от подкрепената от Чавес TVes

18:43 | 28.05.07 г.
Чавес свали от ефир най-старата телевизия във Венецуела

Най-старата телевизия във Венецуела спря излъчването си в полунощ в неделя срещу понеделник. От опозицията обявиха свалянето й от ефир за поредния ход на президента на страната Уго Чавес за засилване на контрола върху националните медии, съобщи AFP.

Последните кадри на RCTV показали насълзените служители, пеещи националния химн, след което екранът изгаснал. Наследникът на канала – подкрепената от Чавес телевизия TVes, започнала да излъчва около 20 минути по-късно. Президентът на TVes Лил Родригес се обърнала към венецуелците с призив да покажат „отговорност в рамките на конституцията“.

Президентът на спряната RCTV, която съществува от 53 години, Марсел Грание е коментирал за американската телевизия Univision, че Чавес „изпитва мегаломанско желание да установи диктатура, но демокрацията ще се върне във Венецуела, заедно с RCTV“.

Спирането на телевизията е събрало хиляди протестиращи в Каракас, които полицията е разпръснала чрез водни струи. Според последни проучвания между 70 и 80 на сто от венецуелците са били против спирането на телевизията.

Същевременно поддръжниците на Чавес са организирали забавления пред студията на RCTV, за да отпразнуват новата „социалистическа телевизия“.

Чавес обяви намерението си да не подновява лиценза на RCTV скоро след като беше преизбран в края на 2006 г.

По време на кампанията телевизионният канал се обяви открито против Чавес, което той никога на забрави. „Решението за RCTV е мое“, обяви Чавес през уикенда, като нарече телевизията, която излъчва много т. нар. „сапунени опери“, „опасност за страната и децата“.

Така правителството вече ще контролира два от четирите национални телевизионни канала във Венецуела, като другият – VTV, е собственост на държавата.

Въпреки това правителството поднови лиценза на основния конкурент на RCTV - Venevision, който изтече в петък. Venevision е собственост на милиардера Густаво Сиснерос, който се отказа от открито противопоставяне на Чавес през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още