IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите в Европа и Азия с ръст днес, цените на металите се повишиха

Основни фактори зад повишението на цените продължават да бъдат новините за сливания и придобивания на европейски компании

16:25 | 28.05.07 г.
Пазарите в Европа и Азия с ръст днес, цените на металите се повишиха

Отворените пазари в Европа днес отбелязаха ръст, водени от производителите на метали като BHP Billiton и Arcelor Mittal. Днес е почивен ден за пазарите във Великобритания, Германия, САЩ и Швейцария.

Индексът Morgan Stanely Capital International's Asia-Pacific (MSCI), включващ най-големите компании в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се повиши днес с 0,4 на сто. Индексът MSCI Euro остана без особени промени от средата на търговската сесия до момента.

Ясно е, че търсенето на метали остава високо и това със сигурност влияе върху цените на акциите“, коментира за Bloomberg Ерик Тазе-Бернард, инвестиционен директор на Invesco Gestion в Париж. Според него печалбите ще бъдат по-малко циклични, което означава, че ще има преоценяване на индустрията, а това ще доведе и до по-високи цени на активите.

Основни фактори зад повишението на цените продължават да бъдат новините за сливания и придобивания на европейски компании. Според някои анализатори фактът, че повече големи компании искат да придобият или да се слеят с по-малки, е добър сигнал, че акциите не са прекалено скъпи и имат място за още растеж.

От началото на тази календарна година досега доларовият обем на сделките за придобивания и сливания в Европа е 1,2 трилиона долара. За цялата минала година сделките бяха на рекордно високо ниво от 1,6 трлн. долара, според проучване на Bloomberg.

Акциите на минните компании BHP Billiton и Rio Tinto се повишиха с 1,5 на сто рано тази сутрин в Австралия. Книжата на Sumitomo Metal Mining Co. - най-големият производител на никел в Япония, поскъпнаха с 3,2 на сто. Акциите на Arcelor Mittal скочиха с 0,9 на сто в Париж.

Друга причина за повишението на пазарната стойност на минните компании и компаниите, производители на метални сплави, бе скокът на цените на металите. В Китай цените на медта се повишиха до рекордно високи стойности, след като стана ясно, че запасите на метала са намалели, а търсенето от страна на Китай е все още високо.

Договорите за доставка на мед през август се повишиха с 3 на сто, или 1 860 юана (243 долара), и стигнаха 63 650 юана за тон.

Всички отворени пазари в Европа се повишиха с изключение на тези в Белгия, Франция и Италия. Испанският индекс IBEX прибави 0,2 на сто към стойността си, а шведският OMX се повиши с 0,5 на сто.

Към момента френският индекс CAC 40 е без промяна от стойността му тази сутрин и се котира на 6 057,26 пункта. Италианският бенчмарк Milan MIB30 се понижи с 0,2 на сто, или 85 пункта, до 43 082 пункта. Основният белгийски индекс BEL20 се понижи с 0,02 на сто и към момента е на ниво от 4 670,64 пункта.

Една от най-старите европейски банки - Banca Monte dei Paschi di Siena, повиши пазарната си стойност с 1,7 на сто, след като стана ясно, че банката може да се слее с друга такава институция „това лято“, коментира пред Bloomberg Габриело Манчини, президент на Fondazione Montepaschi di Siena - най-големият акционер в банката.

Сливанията и придобиванията ще продължават да бъдат двигателят зад движението на банковите акции“, коментира за Bloomberg фондовият мениджър Вафа Ахмади, който управлява 26 млрд. долара в CPR Asset Management в Париж. По думите му повече от всякога секторът ще продължи да се консолидира.

Книжата на Total SA, най-големият преработвател на петрол в Европа, както и на Eni Spa, най-големата петролна компания в Италия, се понижиха със съответно 0,6 на сто и 1,4 на сто, след като цените на петрола на международните пазари паднаха. Към момента суровият петрол с доставка през юли се търгува с 1,1 на сто по-ниско от тази сутрин на 64,51 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още