IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Улфовиц обвинява медиите за оставката си

Улфовиц отрече решението му да е било повлияно от очевидната липса на подкрепа от страна на служителите на банката

15:09 | 28.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Улфовиц обвинява медиите за оставката си
Президентът на Световната банка Пол Улфовиц, който подаде оставка в средата на месеца, е заявил в радио интервю за ВВС, че обвинява за напускането си нажежената атмосфера във финансовата институция и в медиите, съобщи АР.

Улфовиц, чиято оставка ще влезе в сила от 30 юни, отрече решението му да е било повлияно от очевидната липса на подкрепа от страна на служителите на банката.

"Хората реагираха на цяла поредица от неточни изказвания и до момента, когато постигнахме относителна точност, страстите бяха на път да прелеят", смята Улфовиц.

По думите му той е доволен, че ръководството на банката е приело действията му за етични, но докато това стане, емоциите са били прекалено нажежени.

Улфовиц отказваше да напусне поста си дълго време, след като избухна скандалът със заплащането на Шаха Риза - негова приятелка и бивша колежка. Тя е била високопоставен служител, отговарящ за комуникациите на Световната банка в региона на Близкия Изток. Когато в средата на 2005 г. Улфовиц заема поста президент на институцията, Риза, която е имала осемгодишен стаж в банката, е била преместена в Държавния департамент на САЩ, за да се избегне конфликт на интереси.

Бързото увеличение на освободената й от данъци заплата на служител в Световната банка до около 193 хил. долара (за сравнение държавният секретар Кондолиза Райс получава 186 хил. долара преди данъчно облагане) обаче предизвикало гнева на останалите служители.

Оставката на Улфовиц от поста, който традиционно се заема от американец, породи спекулации относно наследника му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още