IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня поради повишената производителност на рафинериите

Според някои анализатори обаче днешното понижение на петрола е временно и прогнозите са петролните и бензиновите фючърси да се повишат

09:54 | 28.05.07 г.
Петролът поевтиня поради повишената производителност на рафинериите

Петролът поевтиня тази сутрин, след като стана ясно, че рафинериите в САЩ са започнали да използват по-голяма част от производствения си капацитет, за да се задоволи традиционно високото търсене на бензин през лятото.

Според търговското министерство на САЩ производителността на рафинериите в страната е била толкова висока за последно през декември миналата година. Бензиновите запаси, от друга страна, се повишиха за трета поредна седмица с 0,7% до 196,67 млн. барела. Запасите от суров петрол останаха на 344,2 млн. барела за седмицата до 18 май, което е със 7,6 на сто повече от средната им стойност за последните 5 години. Тези данни понижиха „черното злато“, което отстъпи от триседмичния си връх.

Към момента фючърсните договори за доставка на петрол през юли се търгуват на 64,89 долара за барел, като цената стигна дори до 64,73 долара за барел. Така юлските фючърси се понижиха с 3,2 на сто спрямо стойността си на 21 май, когато стигнаха 67,10 долара за барел.

Сортът Брент с доставка през юли се търгува на 70,35 долара за барел в Лондон, като на 24 май договорът стигна 71,80 долара за барел.

„Запасите от суров петрол в САЩ са просто твърде големи“, смята Антъни Нюнан от Mitsubishi Corp. в Токио, цитиран от Bloomberg.

Цените са все още високи поради факта, че не е ясна ситуацията с търсенето и предлагането“, коментира Тобин Гори от Commonwealth Bank of Australia. „Днес е стартът на ваканционния сезон в САЩ и инвеститорите ще следят отблизо ситуацията с потреблението на бензин в най-голямата икономика на света", смята още анализаторът.

Въпреки третото поредно повишение седмичните бензинови запаси в САЩ към 18 май все още са със 7 на сто по-ниски от средната им стойност за последните 5 години, съобщи енергийното министерство на САЩ.

Според Тобин Гори пазарът в момента няма ясна картина за ситуацията и инвеститорите няма да търгуват активно преди следващия доклад за енергийните запаси в САЩ.

Потреблението на бензин в САЩ стига своя връх в сезона между юни и август, когато голяма част от американците започват своите ваканции. Ваканционният сезон започва официално от днес с Мемориъл Дей (Memorial Day).

Според някои анализатори обаче днешното понижение на петрола е временно и прогнозите са петролните и бензиновите фючърси да се повишат. „Започваме сезона на шофирането с бензинови запаси под средното им ниво за последните няколко години“, коментира пред Bloomberg Антъни Халф от Fimat USA. Анализаторът определи ситуацията със суровия петрол до момента като „позитивна“.

Друга причина за спада в цените на петрола са сигналите за намаляване на напрежението в Нигерия. Работниците в една от големите рафинерии в страната са прекратили двудневната си стачка, след като е било достигнато споразумение с правителството за по-високи заплати и осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още