IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nasdaq се слива с OMX в сделка за 3,7 млрд. долара

Офертата на Nasdaq е с 19% по-голяма от текущата пазарна оценка на OMX

10:25 | 25.05.07 г.
Nasdaq се слива с OMX в сделка за 3,7 млрд. долара
Nasdaq Stock Market Inc е отправило предложение за покупка към скандинавската борса OMX AB за 3,7 млрд. долара, съобщиха световните информационни агенции.
 
Офертата е одобрена от борда на директорите на OMX и от мажоритарните акционери на двете борси. Nasdaq е предложило по 0,502 нови свои акции и 94,3 шведски крони (13,79 долара) за всяка акция на OMX.
 
При тези параметри и при цена “затваря” на акциите на Nasdaq от 23 май предложението на последната оценява OMX на 208,1 крони на акция (30,42 долара) или общо за 25,1 млрд. шведски крони (3,7 млрд. долара).
 
Това означава, че предложението на американската борса е с 19 процентова премия над цената “затваря” (174,5 шведски крони на акция) на акциите на OMX от 23 май.
 
Новата борса ще се казва Nasdaq OMX Group, като досегашният шеф на Nasdaq Робърт Грейфилд ще бъде неин главен изпълнителен директор, а сегашният шеф на OMX Робърт Бокър ще бъде негов заместник.
 
OMX е петата по големина фондова борса в Европа. Nasdaq OMX Group ще разполага с 2 349 служители в 22 страни, а общите приходи от двете борси през 2006 г. възлизат на 1,2 млрд. долара.
 
Продажбата на OMX е продължение на консолидационната вълна заляла сектора. От 2005 г. насам са осъществени сливания на борси за над 64 млрд. долара като най-голямото бе между NYSE Group Inc и базираната в Париж Euronext NV за 14 млрд. долара.
 
Миналата година OMX, в лицето на нейния вицепрезидент Хенри Бергстрьом, се срещнаха с инвестиционните посредници-членове на БФБ-София като на срещата бяха обсъдени вижданията за борсово сътрудничество между двете институции.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още