IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чавес иска да създаде конкурент на МВФ и Световната банка

Двете финансови институции само са допринесли за обедняването на Латинска Америка, смята президентът на Венецуела Уго Чавес

15:14 | 23.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Чавес иска да създаде конкурент на МВФ и Световната банка
Страните членки на организацията Меркосур поставиха основите за създаване на регионална банка. Проектът, по инициатива на президента на Венецуела Уго Чавес, цели намаляване на зависимостта от Международния валутен фонд и Световната банка, съобщи АФП.

Тъй като двете международни финансови институции предизвикват растящо недоволство в региона, страните от Меркосур - общият южноамерикански пазар, са се споразумели за създаването на "Южната банка".

Търговският блок обединява Парагвай, Аржентина, Бразилия, Венецуела и Уругвай.

По думите на президента на Парагвай Никанор Дуарте Южната банка вече е реалност и страните трябва да усъвършенстват функционирането и управлението й.

Чавес наскоро обяви, че страната му излиза от МФВ и Световната банка, тъй като според него двете институции са увеличили бедността, особено в Латинска Америка, заради наложените ограничения вследствие на взетите заеми през 80-те и 90-те години на миналия век.

Еквадор от своя страна експулсира наскоро представителя в страната на Световната банка, а Аржентина, Уругвай и Бразилия изплатиха преждевременно дълговете си към МВФ.

Създаването на Южната банка ще бъде официално потвърдено на среща на високо равнище на страните от Меркосур на 28 и 29 юни.

Според венецуелски дипломати международните финансови институции "ограбват" латиноамериканските страни и Южната банка е силна алтернатива за държавите на континента.

Резервите, които латиноамериканските страни могат да отделят за Южната банка за финансиране на програми за развитие, достигат 200 млрд. долара, смятат авторите на проекта.

Идеята се подкрепя от Аржентина, Боливия и Еквадор, а отскоро и от Бразилия.

Меркосур, който покрива площ от 13 млн. кв. км, с 260 млн. жители и БВП от 1,2 трлн. долара, е основният икономически блок в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още