IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да се търгува високо, Брентът близо до 9-месечен връх

От Royal Dutch Shell съобщиха, че не очакват допълнителни проблеми с доставките на петрол

10:13 | 22.05.07 г.
Петролът продължава да се търгува високо, Брентът близо до 9-месечен връх

Фючърсите на лекия суров петрол  с доставка през юни стигнаха 66,28 долара за барел, което е най-високата стойност от 27 април насам. По-активно търугваният контракт с доставка през юли се търгуваше на 66,93 долара.

Търгуваният в Лондон сорт Брент стигна близо до 9-месечния си връх и се задържа над 70 доалра за барел. Към момента Брентът с доставка през юни се търгува на 70,48 долара за барел.

Петролните фючърси се повишиха поради притесненията, че проблемите в Нигерия, осмият по големина износител на „черно злато“, могат да имат по-дълготраен ефект върху доставките на горивото.

Петролните цени намират подкрепа поради притеснения за стабилността на доставките от Нигерия. Също така има сигнали, че от ОПЕК не се готвят да повишат доставките на петрол“, коменитра пред Reuters Дейвид Муур от Commonwealth Bank of Australia.

В понеделник въоръжена група нахлу в петролно съорежение на френската компания Total в Нигерия. От компанията увериха обаче, че това не е било причина за намаление на доставките.

От Royal Dutch Shell също съобщиха, че не очакват допълнителни проблеми с доставките на суров петрол и че са възстановили производствените нива от 400 000 барела на ден от петролните полета Bonny Light в Нигерия. Shell започна да възстановява продукцията си минлата седмица, след като въорежени атаки бяха причина те да намалят производството с 170 000 барела на ден.

Ескалацията на протестите в Нигерия от началото на миналата година бе причина за спад с около една трета от капацитета на африканската страна. Петролът в Нигерия е с изключително добро качество и се предпочита при производството на бензин.

Петролните пазари очакват с интерес данните утре за бензиновите запаси на САЩ. Според проучване на Reuters седмичният ръст на запасите ще е от 1,4 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още