IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивната нагласа продължава да доминира на щатския пазар

17:02 | 21.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивната нагласа продължава да доминира на щатския пазар
Американските индекси продължиха ралито си от последните седмици, като Dow Jones достигна историческите 13 553. Основните катализатори на продължаващото възходящо движение бяха като цяло добрите фундаментални анонси за икономическата активност в САЩ, задържане на нивата на цените на потребителските стоки и обявяването на големи сделки на корпоративно ниво.

Основният индекс на потребителските цени за април бе най-важното събитие през седмицата. Очакваше се той даде по-ясна представа за инфлационния натиск и дали ще индикира скорошно намаление на лихвите от страна на ФЕД. Хармонизираният индекс отчете повишение от 0.2%, като запази ръста си от месец март. Пазарът възприе данните като успокояващи относно инфлацията (индексите реагираха в позитивна посока, докато държавните облигации останаха почти без промяна), което би трябвало да насочи вниманието на ФЕД към стимулиране на икономиката и намаление на лихвите, което все пак изглежда малко вероятно в краткосрочна перспектива. По-скоро данните подкрепят текущата политика на централната банка за не промяна на лихвите в средносрочен план.

Потокът от позитивни за фондовия пазар новини бе допълнен от данните над консенсуса за индустриалното производство, което отчете ръст от 0.7% през април спрямо очаквания за 0.3% и спад от 0.2% през март, с което в известна степен заличи очакванията за евентуално навлизане на икономиката в рецесия след слабото отчитане на БВП за първото тримесечие.

Пазарът бе подкрепян през цялата седмица от новини за сливания и придобивания. Едно от най значимите бе официалното обявяване на цента на сделката по сливането на две от най-големите информационни агенции Reuters и Thomson. Цената, предложена от Thomson, е 17.2 милиарда долара или 82.2 долара за акция на Reuters. Новата компания ще стане лидер в световния пазар с финансова информация с 34% спрямо досегашния лидер Bloomberg, който заема 33%.

Германският автопроизводител Daimler се раздели с 80% от американското си поделение Chrysler, като го продаде за 7.45 млрд. долара на Cerberus Capital Management. В края на седмицата Microsoft Corp. се съгласи да заплати 6 млрд. долара за интернет компанията aQuantive или 66.50 долара за акция. В резултат само в петък цената на акциите на aQuantive се повиши с близо 78% до 63.75 долара.

Sony се радваше на сериозен интерес през цялата седмица, като само в сряда повиши пазарната си капитализация с 6%, като от компанията очакват печалбите на компанията да се възстановят до края на годината.

Силният позитивен сентимент, завладял пазара, не можа да бъде повлиян и от повишението на петрола над 65 долара за барел.

Техническа картина

Dow Jones

Dow показа през изтеклата седмица, че силният позитивен сентимент не е изчерпан, като опроверга очакванията на песимистите за навлизане в корекция и достигна нови рекордни стойности. Все пак рискът от обрат остава в сила, особено като се имат предвид бързият ръст от последните седмици и трайното задържане на индикаторите в екстремни стойности. При подобно негативно развитие първа зона на подкрепа ще оказва 13 200 областта, където се концентрират 23.6% Фибо корекция на ръста от 11 942 и дъно от началото на месеца. Докато при продължение на тренда и покачване над 13 550 следващ таргет пред индекса стават 13 630 и 13 670.

Подкрепа

13 370

13 200

13 085

Съпротива

13 560

13 630

13 700


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още