IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на ДЗИ с поредна покупка – в Русия

Белгийската група е постигнала споразумение за придобиване на руската Absolut Bank

16:30 | 21.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на ДЗИ с поредна покупка – в Русия
На 18 април 2007 г. финансова група KBC, която от началото на тази година е собственик на ДЗИ, и акционерите на Absolut Bank сключиха споразумение, по силата на което KBC ще придобие 92,5% от капитала на руската Absolut Bank, съобщиха днес от белгийската финансова институция.
 
Оттам заявяват още, че Международната финансова корпорация (International Finance Corporation – IFC), подразделение на Световната банка, което държи останалата част от акциите на Absolut Bank, е взела решение да продаде на KBC допълнителни 2,5% от капитала на руската банка, което ще увеличи бъдещото участие на KBC до 95 на сто.

Придобиването, чиято стойност не се уточнява, подлежи на одобрение от централната банка на Русия и от антимонополните органи в страната. От KBC предвиждат, че транзакцията ще бъде финализирана през третото тримесечие на 2007 г.

Absolut Bank отбелязва един от най-силните ръстове сред руските банки, казва Ян Ванхевъл, изпълнителен директор на KBC Group за Централна и Източна Европа, като уточнява, че чрез придобиването KBC следва логичното развитие на международната си експанзия.

„След като си осигури значително присъствие в няколко страни, които влязоха в Европейския съюз с първата и втората вълна на разширяване, сега KBC навлиза на нов развиващ се европейски пазар“, допълва той.

Сред последните придобивки на KBC в региона бе и това на сръбската A Banka, чиято дейност е насочена основно в областта на корпоративното банкиране.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още