IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции се повишават

Сред лидерите на европейските пазари днес бяха BHP Billiton, Elan и BP

15:41 | 21.05.07 г.
Европейските акции се повишават

Основните европейски индекси се повишиха по време на първата търговска сесия тази седмица.

Индексът DJ Stoxx 50, който включва 50-те най-големи европейски компании, се повиши с 0,24 на сто, или с 9,29 пункта, като към момента стойността му е 3 925,85 пункта.

Националните индекси в западна Европа също се повишиха, като само италианският борсов индекс MILAN MIB30 отчете спад от 1,42 на сто до 43 695,00 пункта.

Лондонският FTSE 100 се повиши с 0,38 на сто до 6 665,90 пункта. Немският DAX скочи с 27,15 пункта, което е увеличение от петък с 0,36 на сто, като към момента бенчмаркът се котира на 7 634 пункта.

„Във фокуса са акции на минни и петролни компании“ коментира пред Bloomberg Хенк Потс от Barclays Stockbrokers в Лондон.

Сред лидерите на европейските пазари днес бяха BHP Billiton, Elan и BP.

Търгуваните в Австралия и Лондон акции на BHP Billiton, най-голямата минна компания в света, се повишиха с 1,8 на сто до 1 220 пенса за ценна книга. По-рано тази сутрин книжата на компанията, търгувани в Австралия, скочиха с 1,5 на сто до 31,18 австралийски долара за акция.

Акциите на производителя на мед и медни сплави Xstrata се повишиха с 2,2 на сто до 2 771 пенса.

От Goldman Sachs смятат, че медта ще продължи да се повишава, тъй като бързият ръст на Китай ще неутрализира негативните ефекти от евентуално забавяне на ръстовете на американската икономика. Инвестиционната компания увеличи прогнозата си за цената на медта през 2007 г. с 6,5 на сто.

„По-рано тази година цените на суровините се понижиха поради спекулациите, че проблемите в жилищния сектор в САЩ ще бъдат причина за забавяне на щатската икономика“, коментира за Bloomberg Ричард Скот от Iimia Investment Group в Англия. Според анализатора „не само, че това не се случи, но ръстът на Китай и на други развиващи се пазари бе по-голям от очаквания и търсенето на суровини остана силно“.

Петролните компании също повишиха цените на акциите си след повишението в цените на нефта.

Акциите на BP, най-големият петролен производител в Европа, скочиха с 1,8 на сто до 592,5 пенса.

Френската компания Total SA, която е третата по големина в Европа, повиши цената на книжата си с 1 на сто до 56,73 евро за ценна книга.

Днес суровият петрол стигна нива над 65 долара за барел поради спекулациите, че ниските бензинови запаси в Америка няма да са достатъчни, за да задоволят търсенето на горивото през активния летен сезон.

Немската фармацевтична компания Bayer AG също увеличи пазарната си стойност с 5,1 на сто, като това направи цената на акция 53,81 евро.

Акциите на Unicredit бяха сред малкото понижили се днес. Книжата на италианската банка се сринаха днес с 6,1 на сто до 7 055 евро за акция, след като вчера Unicredit заяви, че ще купува акции на Capitalia, третата по големина банка в Италия, на стойност 8,41 евро за брой, или с 5,5 на сто по-скъпо от предварително обявената цена на 18 май.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още