IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайски милиардер очаква „балон“ на фондовия пазар в страната

Инвеститорите твърде много желаят да спечелят на китайския фондов пазар, като търсят акции независимо от цената

15:38 | 21.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китайски милиардер очаква „балон“ на фондовия пазар в страната

Китайските акции, които се търгуват на континенталните борси в страната, са на неоснователно по-високи цени спрямо тези в Хонконг и заплашват да създадат "балон", смята милиардерът Ли Шо-ки, председател на компанията Henderson Land Development Co., цитиран от Bloomberg.

Инвеститорите на континента твърде много желаят да спечелят на фондовия пазар, като търсят акции независимо от цената, коментира Ли, като добавя, че те действат твърде ирационално.

Подобно е и мнението на Ли Ка-шин - най-богатият човек в Азия, който заяви на 17 май, че оценката на акциите в Китай най-вероятно е изкуствена и цените ще се понижат. Акциите на китайските компании обикновено са по-скъпи в континенталната част на страната, отколкото в Хонконг. Китайският индекс CSI 300 Index е 16 пъти по-скъп от хонконгския Hang Seng Index.

Ли Шо-ки е вторият по богатство човек в Китай, Хонконг и Тайван със състояние от 17 млрд. долара, според класацията на списание Forbes. През март той заяви, че притежава акции на стойност 12,8 млрд. долара и възнамерява да ги удвои до три години.

Индексът CSI 300, който следи деноминирани в юани акции клас A, листвани на две борси в страната, се е повишил с 88 на сто от началото на тази година - най-доброто представяне сред 90-те основни фондови индекса, наблюдавани от Bloomberg.

Инвеститорите се множат на фондовия пазар в Китай с надеждата да се възползват от увеличаващите се корпоративни печалби в една икономика, която е отбелязвала ръст от средно 10 на сто през последните 4 години. Печалбата на китайските компании, листвани на пазара на акции клас A, е нараснала с 82 на сто за първото тримесечие на годишна база, надхвърляйки очакванията на анализаторите.

Като част от усилията си да охлади икономиката централната банка на Китай заяви на 18 май, че ще увеличи лихвите за четвърти път за последната година, ще поиска от банките да държат повече пари в резерв и ще разшири  границите за търговия с юана.

Ако представянето на пазара се приеме за индикатор, обаче ще трябва да бъдат предприети още мерки. Индексът CSI 300 е добавил 3,5 на сто от 11 май.

Според анализатори истинско забавяне на пазара ще може да се наблюдава, когато регулаторните органи наредят на банките да намалят корпоративните кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още