IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се повишиха след ръста на потребителското доверие в САЩ

Минните компании продължават да бъдат сред най-добре представящите се поради високите цени на металите

11:12 | 21.05.07 г.
Азиатските пазари се повишиха след ръста на потребителското доверие в САЩ

Основните азиатски и австралийски индекси се повишиха в първата търговска сесия тази седмица, след като в петък стана ясно, че потребителското доверие в САЩ е регистрирало ръст. Акциите в Китай също поскъпнаха, което се прибави към инвеститорския оптимизъм в съседните страни.

Широкият Nikkei 225 се повиши с 0,9 на сто, или 157,29 пункта, до 17 556,87 пункта.

Сред лидерите на търговията в Азия бяха Sony и Hyundai Motor Crop., които развиват търговска дейност основно в САЩ.

Потребителското доверие в САЩ подкрепя пазара“, коментира за Bloomberg Шигеми Нонака от Polestar Investment Management в Токио. „В Китай действат правилно, като постепенно охлаждат икономиката, като това ще запази ръста й“,смята още анализаторът.

Sony, вторият по големина производител на потребителска електроника в света, повиши стойността на акциите си с 4,1 на сто до 6 940 йени, което бе най-високата им стойност от юни 2002 г.

Акциите на най-големия производител на автомобили в Южна Корея - Hyundai Motor, поскъпнаха с 4,4 на сто до 66 800 вона.

Kia Motors повиши стойността на акциите си с 3,6 на сто и към края на търговската сесия те се разменяха за 11 650 вона за ценна книга.

Хонконгският индекс Hang Seng също отчете ръст днес. Бенчмаркът се повиши с 0,38 на сто до 20 983,79.

Всичките 10 основни индустриални групи, съставляващи индекса Morgan Stanely Capital International Asia-Pacific (MSCI) - бенчмарк за основните азиатски, австралийски и новозеландски пазари, се повишиха тази сутрин. Индексът се повиши с 0,9 на сто до 148,60 пункта.

Най-голямата минна компания в света - BHP Billiton, бе причина за ръст на австралийските пазари. След като медта и цинка повишиха стойностите си на Лондонската стокова борса, акциите на BHP Billiton скочиха с 1,5 на сто до 31,18 австралийски долара за акция. Rio Tinto - втората по големина минна компания в Австралия, повиши стойността на книжата си с 1,5 на сто до 92,29 австралийски долара за брой.

Според Джулиана Роудли от Commonwealth Securuties, цените на металите вероятно ще останат около сегашните им нива за известно време. Пред Bloomberg анализаторът коментира още, че компаниите, добиващи суровини, ще продължат да се представят добре.

В Япония секторът на металите също се представи добре. Акциите на Sumitomo Metal Mining - най-големият производител на никел в Япония, се повишиха с 3,7 на сто до 2 825 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още