IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия съди Bank of New York за щети за 22,5 млрд. долара от пране на пари

Случаят разглежда отново серия от скандали с пране на пари в Русия, започнала през 1998 г.

15:41 | 18.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Русия съди Bank of New York за щети за 22,5 млрд. долара от пране на пари

Русия е започнала дело в московски съд срещу Bank of New York за пране на пари, подновявайки скандал, който разтърси финансовия свят в края на 90-те години, съобщи АФП.

"От 1996 до 1999 г. Bank of New York е взела участие в схема за пране на пари, вследствие на която Русия е понесла щети на стойност 22,5 млрд. долара", е заявил адвокатът на Федералната митническа служба Максим Смал пред АФП.

Случаят разглежда отново серия от скандали с пране на пари в Русия, започнала през 1998, когато данъчните власти на САЩ и ФБР са започнали разследване за изпиране на 7 млрд. долара чрез сметка в Bank of New York (BNY).

Сметката е била открита през 1996 г. от двама руснаци, живеещи в САЩ, бившия вицепрезидент на BNY Луси Едуардс и нейния съпруг Питър Берлин и чрез нея е станало възможно източването на милиарди долари от Русия без да се плащат данъци.

Разследването предизвика серия от свързани със случая проверки за пране на пари в цял свят. През 2000 г. швейцарските власти разследваха евентуална злоупотреба със заем на стойност 4,8 млрд. долара от Международния валутен фонд за Русия чрез сметки на BNY.

От банката отхвърлиха обвиненията по възобновеното дело с твърдението, че случаят вече е бил уреден.

През ноември 2005 г. BNY се съгласи да плати 38 млн. долара, за да уреди случая в щатски съд. От тази сума 12 млн. долара са били обезщетение за жертвите, а 26 млн. долара - глоба.

Берлин и Едуардс са се признали за виновни в заговор за пране на пари и други престъпления и са били осъдени през юли 2006 г. на шест месеца домашен арест и глоба за общо 725 хил. долара.

Максим Смал е потвърдил, че новото дело се основава на действията на двамата чрез сметки в BNY за 7 млрд. долара.

На въпрос откъде е дошла цифрата от 22,5 млрд. долара Смал е отговорил само: "На толкова оценяваме нашите щети".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още