IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Улфовиц напуска поста си, задава се битка кой да го наследи

Въпреки че Белия дом заяви, че скоро ще номинира заместник на Улфовиц, традицията САЩ да избират президент на банката все повече се оспорва

10:31 | 18.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Улфовиц напуска поста си, задава се битка кой да го наследи

Пол Улфовиц ще напусне поста си на президент на Световната банка, с което отприщва битка относно това дали САЩ трябва да продължат да избират ръководителя на институцията и как да го прави, съобщи Ройтерс.

Оставката на Улфовиц, предизвикана от обвинения в конфликт на интереси, влиза в сила от 30 юни. Дълго време след като избухна скандалът със заплащането на Шаха Риза - негова приятелка и бивша колежка, той отказваше да напусне поста, а вчера заяви, че иска споразумение, при което ще напусне при условия, поставени от него.

Бордът на Световната банка трябва да се срещне днес, за да разисква теми за ръководството на институцията, включително начина на избиране на нов президент.

От Белия дом заявиха, че скоро ще номинират американския му наследник след консултации с други страни членки на финансовата организация. От администрацията на президента Джордж Буш не са споменали за възможност за промяна в начина, по който САЩ избират президент на институцията.

Въпреки че от Белия дом предупредиха, че е рано за спекулации относно номинацията, в щатските медии се споменават имената на бившия заместник-държавен секретар на САЩ Робърт Зелик, заместник-секретаря по финансите Робърт Кимит и дори британския премиер Тони Блеър, който ще напусне поста си в края на юни.

Другите споменати са Станли Фишер - председател на Израелската централна банка, Нгози Оконджо-Ивеала - бивш финансов министър на Нигерия, финансовият министър на Южна Африка Тревър Мануел и Кемал Дервиш - бивш министър на икономиката на Турция, а в момента ръководител на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

САЩ - най-големият акционер в Световната банка, номинират нейния ръководител откакто ръководиха създаването на институцията и на Международния валутен фонд преди повече от 60 години. По традиция ръководителят на МВФ е европеец.

Улфовиц обаче винаги е бил противоречив избор заради ролята му в инвазията на САЩ в Ирак, коментира Ройтерс. Европейските страни, които настояваха за оставката му, неохотно приеха номинацията му от страна на Буш през 2005 г.

Въпреки че малко страни директно са оспорвали традицията Белия дом да избира президента на Световната банка, много държави са заявявали, че трябва да има повече консултации относно кандидатите.

Служители на Световната банка, както и организации за борба с бедността призовават за избор, базиран на лични качества и заслуги, а не на националност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още