IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите щатски индекси коригираха в края на седмицата

17:23 | 14.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите щатски индекси коригираха в края на седмицата
Водещите американски индекси започнаха новата седмица с широки печалби. Измерителят на американска икономика Dow Jones продължи възходящото си движение, като тества успешно 13 300 в понеделник и завърши на ново рекордно ниво. От началото на календарната година Dow отбеляза 20 рекордни стойности на затваряне и прибави 8% към стойността си от началото на позитивната тенденция от края на март.

В рамките на седмицата не липсваха новини за сливания и поглъщания, което допълнително раздвижи пазара и допринесе за инвеститорския оптимизъм (новината за отправеното предложения за придобиване от страна на Alcoa Inc. към канадския конкурент Alcan Inc; BHP Billiton Ltd. с предложението си за придобиване на конкурента компания Rio Tinto Group; Arcelor Mittal ще предприеме поглъщане на AK Steel и др.)

В рамките на седмицата акциите на технологичните компании изостанаха от възходящия тренд. Независимо от „опита” на технологичните компании да задържат натрупаните печалби, спадът в цената на Yahoo Inc., Dendreon Corp., Cisco Systems Inc. и Electronic Arts Inc се отрази неблагоприятно на технологичния сектор.

Въпреки че започнаха колебливо сесията от сряда, водещите американски индекси напреднаха в по-късните часове след решението на ФЕД да задържи нивото на основната лихва в САЩ на 5.25%. В последвалите новини стана ясно, че основно притеснение за монетарната институция остава базовата инфлация в страната, чието ниво се запазва „обезпокоително” високо. Членовете на FOMC подчертаха, че бъдещите решения за лихвата ще бъдат взети на базата на инфлацията и икономическия растеж в страната. Към момента перспективите пред националната икономика се запазват умерено оптимистични, а пазарът на жилища е в процес на стабилизация.

Фактът, че ФЕД не намекна за ново повишение на лихвите в страната, въпреки че подчерта инфлационните си притеснения, без да дава основания за очакване на намаление в базовата лихва, подкрепи водещите американски акции.

Именно потвърждаване на очаквания, че Фед няма да предприеме и намаление на базовата лихва в САЩ на следващата си среща, както и противоречивите фундаментални анонси от края на седмицата накараха някои инвеститори да „приберат печалби” в края на седмицата.

Водещите американски индекси отбелязаха най-съществен спад от два месеца насам в търговията от четвъртък. Разпродажбите бяха предизвикани от по-слаби данни на някои от веригите за продажба на дребно, което провокира притеснения относно нивото на потребление в страната. Wal-Mart Stores Inc., J.C. Penney Co. и Federated Department Stores Inc. обявиха спад в продажбите, като сред основните причини е ръст в цените на горивата в страната.

Техническа картина

DOW JONES

Пробивът на важната подкрепа 13 220, както и затваряне под последната сигнализира навлизане в очакваната непосредствена корекция, която лесно може да достигне нива около 12 985 преди стабилизация. В средносрочен план първоначалните възходящи цели са достигнати и има риск от „умора на тренда” съответно връщане към ключовата зона на подкрепа при 12 790. Низходящото движение в непосредствен план ще ограничат 13 155 и 13 085.

Подкрепа

13 155

13 085

12 985

Съпротива

13 370

13 450

13 560


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още