IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Merck продава подразделението си за генерични лекарства за 4,9 млрд. евро

Транзакцията се очаква да бъде извършена през втората половина на 2007 г. след одобрението на регулаторните органи

10:17 | 14.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Merck продава подразделението си за генерични лекарства за 4,9 млрд. евро

Германската фармацевтична група Merck обяви в неделя, че е подписала споразумение с американската Mylan Laboratories за продажбата на подразделението си за генерични лекарства* за 4,9 млрд. евро, предаде АФП.

Транзакцията се очаква да бъде извършена през втората половина на 2007 г. след одобрението на регулаторните органи.

Закупуването от Mylan предлага големи възможности за растеж в дългосрочен план, както и блестящо бъдеще за работещите в нашето генерично подразделение“, заявява шефът на немската компания Карл-Лудвиг Клей в съобщение до медиите.

Транзакцията ще позволи на Merck да се съсредоточи върху продължението на растежа в химическия и фармацевтичния сектор“, допълва той.

Продажбите на генерични лекарства на Merck, които за 2006 г. са за 1,819 млрд. евро, представляват една трета от общия оборот на групата.

Генеричното звено на Merck ни осигурява доминиращи позиции в много ключови региони по света“, посочва Робърт Дж. Каури, управляващ директор на Mylan.

Американската компания, чиито продажби за миналата година възлизат на 1,257 млрд. долара, бе един от четиримата кандидати за сделката. Останалите бяха израелската Teva, както и инвестиционните фондове Bain Capital и Apax Partners. Исландският гигант Actavis, който през януари беше заявил интереса си, обяви на 3 май, че се отказва от плановете си за придобиване.

Желанието на Merck да продаде подразделението си за генерични лекарства се основава на нуждата от средства за финансиране на закупуването на швейцарската биотехнологична група Serono – операция, която ще струва на компанията около 11 млрд. евро.

*По своята същност генеричните лекарства са същите като оригиналните лекарства. Оригиналният продукт е първата версия на едно лекарствено вещество, а генеричното лекарство е същият продукт, който се въвежда на пазара след изтичането на патентния период. Основната отличителна черта е тази, че генеричните лекарства струват само малка част от стойността на оригиналния продукт (източник: Сдружение на българските фармацевтични производители).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още