IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство на Индия с изненадващ ръст през март

Производството във фабриките, мините и електроцентралите в Индия е нараснало с 12,9% на годишна база

13:18 | 12.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство на Индия с изненадващ ръст през март
Индустриалното производство на Индия бележи ръст за месец март, съобщават от местния статистически институт. Потребителските разходи не са намалели, въпреки най-високите лихвени проценти в страната за последните пет години.

Производството във фабриките, мините и електроцентралите е нараснало с 12,9% на годишна база през март спрямо 10,8% за февруари. Очакванията на експертите бяха за забавяне на ръста до 10,4 на сто.

Силното повишение на производството е сигнал, че вероятно ще необходимо повече време, за да се „охлади“ потреблението в страната, където заплатите са нараснали най-силно в сравнение с останалите азиотски страни. За разлика от Китай и останалите развиващи се пазари, икономиката на Индия се движи предимно от средната класа, която наброява 300 млн. души.

През април от Moody Investor's Service заявиха, че индийската икономика показва признаци на „прегряване“, включително високо ниво на инфлация и силно поскъпване на местната валута, повлияно от притока на капитали в страната. Брутният вътрешен продукт на Индия е около 850 млрд. долара за миналата година.

На последното си заседание на 24 април Индийската централан банка запази основния лихвен процент без промяна на ниво от 7,25 на сто. От финансовата институция очакват икономическият растеж към края на първото тримесечие на тази година да бъде 8,5% на годишна база спрямо 9,2% към 31 март 2006 г.

За последните 20 години броят на хората в Индия от т. нар. „средна класа“, получаващи годишни доходи между 4 500 и 23 000 щатски долара, се е утроил. Една от основните причини са инвестициите на големи международни компании, като Ford, Dell и др.

От началото на годината по-големите банки в Индия са увеличили средните си лихвени проценти по кредити с между 200 и 250 базисни пункта. Държавната банка на Индия, която е най-голямата търговска банка в страната, в началото на април повиши лихвите по заемите за най-големите си клиенти до 12,75% - най-високото ниво от 1999 година насам.

Според управителя на Централната банка, Яга Венугопал Реди, инфлацията през тази година ще се забави до 5%. Това е и причината за запазването на основната лихва на последното заседание на банката. За последните 16 месеца основният лихвен процент в Индия бе повишен шест пъти.

В петък индийската рупия се повиши с нови 0,85% до ниво от 41,0750 за един щатски долар. Основният борсов индекс Sensex 30 добави 0,2% до 13 796,16 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още