IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки вече ще могат да инвестират в чуждестранни акции

Според анализатори, стъпката е важен етап от либерализацията на финансовите пазари в страната

10:20 | 12.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Китайските банки вече ще могат да инвестират в чуждестранни акции
Китайските банки вече ще могат да инвестират в чуждестранни акции, съобщиха вчера от Китайската комисия за регулиране на банките.

Банките в Китай ще могат да използват до 50% от своите квоти за институционални инвеститори QDII* за инвестиции в акции зад граница. След излизането на съобщението акциите на китайските компании, листнати за търговия на борсата в Ню Йорк, се повишиха.

Системата QDII бе въведена от китайските власти още през 2005 г., като допълнение на вече съществуващата QFII**, която позволява на чуждестранните инвеститори да влагат средства в Китай. До момента обаче, QDII бе ограничена само до инвестиции в чуждестранни ценни книжа с фиксиран доход и с висок кредитен рейтинг.

Според анализатори, стъпката е важен етап от либерализацията на финансовите пазари в страната. Досега китайското правителство не беше благосклонно към изтичането на капитали от страната, като предпочиташе да подкрепя местния фондов пазар. За последната година обаче настъпиха две сериозни промени.

Първо, за периода януари-март 2007 г. средните месечни покупки на валута в Китай се повишиха до 50 млрд. долара спрямо 25 млрд. долара за втората половина на 2006 г. Това породи опасения за стабилността на баланса по текущата сметка на страната и постави създаването на условия за изходящи капиталови потоци сред основните приоритети на правителството.

Второ, акциите на местния фондов пазар са поскъпнали с над 150% за последните 12 месеца, като според много експерти, към днешна дата голяма част от тях са твърде надценени и създават опасност от формиране на „балон“.

Тези два фактора са основната движеща сила за решението на правителството да разреши на банките да инвестират в чужбина, с цел охлаждане на пазара.

В решението на банковата регулаторна комисия се посочва, че банките нямат право да инвестират над 5% от определените средства в една чуждестранна компания.

Според анализатори, квотата QDII е нараснала от 9 млрд. долара през декември до 17,9 млрд. долара към момента. От тази сума близо 80% се пада на банките, а останалата част е разпределена между застрахователните компании и един фонд.

Някои експерти са на мнение, че голяма част от инвестициите на китайските банки ще се насочат към фондовия пазар в Хонг Конг, тъй като той е познат на местните инвеститори и компаниите там се търгуват на значително по-ниски относителни нива в сравнение с китайските си аналози.

*Qualified Domestic Institutional Investor – квалифицирани местни институционални инвеститори

**Qualified Foreign Institutional Investor - квалифицирани чуждестранни институционални инвеститори

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още