IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хиляди служители на Deutsche Telekom стачкуват заради планирани икономии

Според синдикатите 11 хил. служители са били призовани днес да се присъединят към стачните действия

16:57 | 11.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Хиляди служители на Deutsche Telekom стачкуват заради планирани икономии

Хиляди служители на Deutsche Telekom започнаха стачка в знак на протест срещу плановете за съкращаване на разходите. Това е първият голям протест в компанията от повече от десетилетие, съобщи Ройтерс.

Според синдиката Верди 11 хил. служители са били призовани днес да се присъединят към стачните действия, обект на които са кол-центрове, както и центрове за техническа поддръжка и за инсталация на кабели.

Deutsche Telekom иска да прехвърли 50 хил. служители от затрудненото си подразделение за фиксирана телефония T-Com в по-нископлатени звена с цел да намали разходите си, тъй като голяма част от абонатите се прехвърлят към по-малки конкуренти, които предлагат по-ниски цени.

От Верди твърдят, че синдикатите са подготвени да продължат стачката дълго време, а от Deutsche Telekom са заявили, че не очакват по-големи отлагания или нарушения в работата.

Ръководството и работниците не успяха да постигнат компромис относно плановете за съкращаване на разходите, които Deutsche Telekom смята за съществен елемент за поддържане на конкурентоспособността.

T-Com е най-голямото звено на телекома с 80 хил. служители. За сравнение, испанската Telefonica започна да намалява персонала си през 2003 и сега има около 28 хил. служители в подразделението си за фиксирани телефонни услуги в Испания.

От Верди са решени да продължат стачката, докато Deutsche Telekom не подобри офертата си, която включва увеличаване на работната седмица от 34 на 38 часа и постепенно намаляване на заплащането с 9 на сто за засегнатия персонал от 50 хил. души.

Акциите на Deutsche Telekom отбелязват спад от 0,24 на сто до 12,55 евро за брой в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още