IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари се понижиха поради притеснения за икономиката на САЩ

Спекулациите се засилиха, след като големите вериги за продажби във САЩ показаха загуби във финансовите си резултати

09:49 | 11.05.07 г.
Азиатските пазари се понижиха поради притеснения за икономиката на САЩ

Азиатските пазари се понижиха, след като се появиха спекулации, че по-слабият ръст на американската икономика, която е най-големият пазар на японски стоки, може да бъде причина за забавяне и на японската икономика. Спекулациите се засилиха, след като големите вериги за продажби във САЩ показаха загуби във финансовите си резултати.

Японският индекс Nikkei 225 загуби 1,03 на сто, или 183,24 пункта, до 17 553,72 пункта. Основният бенчмарк в Хонконг – Hang Seng, се понижи до нива от 20 546 пункта, или с 0,96 пункта по време на сесията рано тази сутрин. Това бе и най-големият еднодневен спад за последните две седмици.

Canon Inc., най-големият производител на дигитални фотоапарати в света, и LG.Philips LCD Co. се понижиха най-много поради притеснения, че забавянето в икономиката на САЩ ще бъде причина за значителен спад в продажбите тази година.

Щатската икономика остава ключът към износа от Азия и печалбите на износителите там“, смята Баро Ляо от PCA Securities Investment Trust Co., цитиран от Bloomberg.

„Отчетите, които сигнализират за забавяне в САЩ, не са окуражителни“, добави анализаторът.

Австралийските пазари също регистрираха спад. Индексът S&P/ASX 200, включващ 200-те най-големи компании на борсата в Австралия, се понижи с 0,91 на сто до 6 297 пункта.

BHP Billiton Ltd., най-голямата минна компания в света, понижи стойността на акциите си с най-силен темп за последните две седмици. Причина за понижението в цените на книжата на компанията бяха по-ниските цени на медта и цинка по световните стокови пазари. Акциите се понижиха с 2,5 на сто до 31 австралийски долара за ценна книга, което бе и най-голямото дневно понижение от 27 април насам.

Усреднената стойност на 6-те основни метала, търгувани на лондонската борса на метали, се понижи с 1,7 на сто вчера, което е третият й пореден спад. Медта и цинка се понижиха с 2 на сто след спекулации, че търсенето в Китай, най-големят потребител на метали в света, може да намалее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още