IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителството продължава да бъде „ахилесовата пета“ на щатската икономика

От Toll Brothers съобщиха, че приходите за второто фискално тримесечие най-вероятно са се понижили с 19 на сто

14:54 | 09.05.07 г.
Строителството продължава да бъде „ахилесовата пета“ на щатската икономика

Строителният сектор на САЩ продължава да бъде „ахилесовата пета“ на американската икономика. От Toll Brothers, най-големият американски строител на луксозни домове, съобщиха, че приходите за второто фискално тримесечие най-вероятно са се понижили с 19 на сто.

Причина за понижението според анализатори, цитирани от Bloomberg, е че все повече и повече потенциални купувачи отменят съществуващи поръчки за домове. Потребителите се опасяват, че закупуването на недвижимо имущество няма да реализира очакваната доходност, а спадът в цените на домовете в САЩ, може да бъде причина и за обезценяването на този тип инвестиции.

Колите не трябва да реализират капиталови печалби, но инвестициите в недвижимо имущество - трябва“, коментира пред Bloomberg  Джак Лейк, анализатор във Victory Capital Management Inc. в Кливланд

Приходите от строителство на Toll Brothers са намалели на 1,17 млрд. долара за периода февруари-април тази година. За същия период миналата година приходите бяха 1,44 млрд. долара. Официалните отчети на компанията ще излязат на 24 май.

Акциите на компанията са се понижили с 2,2 на сто спрямо миналата година. Вчера книжата на Toll Brothers затвориха на стойности от 29,21 долара за акция.

Цените на съществуващите домове в САЩ, според някои прогнози, ще се понижат с повече от очакванията. Вероятно по-строгите изисквания, наложени от Федералния резерв за отпускането ипотечни кредити, ще намали броя им, което от своя страна ще ограничи покупките на недвижими имоти.

Спадът в цените на недвижимите имоти може да бъде сериозен проблем за строителния и ипотечен сектор на САЩ, тъй като потребителите спират да купуват домове ако очакват цените им да падат.

Според Националната Асоциация на Посредниците на Недвижими Имоти (National Association of Realotrs), средната цена на съществуващи домове ще се понижи с 1 на сто спрямо 2006 г. до 219,800 долара за еднофамилен дом. Така, базираната в Чикаго асоциация, повиши прогнозата си за спад в цените на домовете, като преди това тя бе 0,7 на сто.

Сред малкото добри новини, които съобщиха от Toll Brothers е, че процентът на отказаните поръчки за строеж за 90-те дни преди 30 април е намалял на 19 на сто спрямо 30 процента в предното и 37 процента в по-предното тримесечие.

Новините от големия американски строител на домове Toll Brothers идват в критичен момент, часове преди изказването на Федералния резерв в 21:15 часа тази вечер. В момента големият въпрос е дали в изказването на Федералния резерв довечера ще има намек за цялостния ефект върху американската икономика на проблемите в строителния сектор и евентуален сигнал за промяна на рестриктивната инфлационна политика на централната банка в бъдеще, или от Фед отново ще потвърдят оптимистичните си очаквания за „средновисок ръст“ на щатската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още