IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото удари ново двуседмично дъно

Златото загуби повече от $9 в четвъртък, затваряйки на най-ниското си ниво за последните две седмици

11:14 | 27.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Златото удари ново двуседмично дъно
Държавни облигации
 
Фючърсните контракти върху щатските държавни облигации приключиха сесията в четвъртък под напрежение, задържайки доходността висока, основно поради силния ръст на фондовите пазари. Поради оскъдните икономически новини ценните книжа не можаха да задържат позитивното настроение, особено след като Labor Department обяви, че първоначалните молби за помощи при безработица са достигнали най-ниското си ниво за последния месец.

Аукционът на $13 милиарда в петгодишни ценни книжа беше посрещнат от сравнително задоволително търсене, отбелязвайки съотношение bid-to-cover от 2.93. Индиректните купувачи взеха общо 38.7%, като търгът генерира висока доходност от 4.606% и средна от 4.590%. Продължава инвертирането на графичното представяне на спреда между доходността на двугодишните и 10-годишните облигации, като според председателя на Фед за Далас Ричард Фишър този феномен се дължи повече на глобалната ликвидност отколкото на икономически предпоставки в страната.

Най-важните новини за седмицата ще бъдат публикувани днес, като сред тях е първоначалното отчитане на БВП за първото тримесечие. Очакванията на пазара са за ръст под 2% (средните прогнози сочат 1.7%), но според голяма част от анализаторите това вече е оценено в пазара и реакцията би била лимитирана.
 
Ценни метали
 
Златото загуби повече от $9 в четвъртък, затваряйки на най-ниското си ниво за последните две седмици, след като покачването при фондовите пазари и стабилизиращия се долар ограничиха търсенето на ценния метал. Юнският контракт загуби $9.40, или 1.4%, като търговията на New York Mercantile Exchange приключи при цена $678. Очакваните за днес икономически данни за САЩ накараха голяма част от трейдърите да затворят позициите си, за да ограничат риска от непредвидени движения.

Останалите метали също отбелязаха понижавания, като среброто загуби 3.2%, или 44 цента, платината поевтиня с $13.60, паладият с $9.65 а медта спадна с 2.7%. Физическото търсене, по данни на NYMEX, беше доста слабо, като количествата злато и сребро в складовете са били без промяна, а медта е намаляла с 147 къси тона. Удар по цената на златото също така нанесоха и корпоративните новини. Newmont Mining Corp обяви печалбите си за първото тримесечие, които спаднаха до $68 милиона, или 15 цента на акция, спрямо $209 милина, или 47 цента за акция, за същия период на миналата година.

Индексите, следящи комплекса на металите, също отбелязаха загуби в четвъртък, като Amex Gold Bugs Index поевтиня с 2.3%, CBOE Gold Index с 2.1% а Philadelphia Gold and Silver Index с 2.4%. Борсово търгуваните фондове също не направиха изключение, като StreetTracks Gold Trust ETF загуби 1.6%, iShares Silver Trust ETF спадна с 3.4%, а Market Vectors-Gold Miners ETF приключи сесията с поевтиняване от 2.3%.
 
Енергийни суровини
 
Лекото покачване в запасите на САЩ от природен газ, както и хладното време подкопаха фючърсните контракти, които приключиха сесията в четвъртък с поевтиняване от над 2%. В същото време петролът също отбеляза загуби, породени основно от намаляването на напрежението между ЕС и Иран. Въпреки това остава въпросът дали щатските рафинерии ще могат да задоволят повишеното търсене през летния сезон. За момента природния газ остава тясно свързан с петрола, като геополитическите новини биха повлияли и на двете стоки въпреки явните опити в последно време двата инструмента да бъдат доведени до ограничена зависимост.

На геополитическият фронт официални лица коментираха, че преговорите между ЕС и Техеран вървят в желаната насока, като в крайна сметка може да се достигне до вариант в който на Иран ще бъде позволено да запази ядрената си програма. Анализатори обаче заявиха, че докато проблемът остава нерешен петролът и петролните продукти нямат много голям шанс за връщане в ниските нива. Също така потенциална заплаха за стабилността на доставките си остава Нигерия, като напрежението в страната след президентските избори продължава да ескалира. Обобщавайки най-ликвидните стокови пазари, Dow Jones AIG Commodity Index приключи сесията на 171.72 или с поевтиняване от 1.2%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още