IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple изненада пазара с рекордни тримесечни резултати

Нетната печалба за януари-март бележи ръст от 87% до 770 млн. долара, а продажбите нарастват с 20% до 5,26 млрд. долара

09:49 | 26.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Apple изненада пазара с рекордни тримесечни резултати

Рекордни тримесечни резултати обяви американската компания Apple след затварянето на щатската борсова сесия в сряда. Групата е доставила 10,55 млн. плейъра iPod за тримесечието, което е с 24% повече спрямо същото тримесечие преди година, както и 1,517 млн. компютъра Macintosh (+36% на годишна база).

Нетната печалба за януари-март бележи ръст от 87% до 770 млн. долара, а продажбите нарастват с 20% до 5,26 млрд. долара при очаквания на анализаторите за приходи от 5,17 млрд. Печалбата на акция достига 87 цента спрямо прогнозирани от пазара 64 цента на брой. Продажбите на групата в чужбина съставляват 43% от общия обем.

Малко преди обявяването на резултатите Управителният съвет на компанията, в който влизат личности като бившия американски вицепрезидент Ал Гор и изпълнителния директор на Google Ерик Шмит, изнесе отворено писмо, за да заяви доверието си в Стив Джобс, който попадна в центъра на разследване за неправомерно разпределяне на опции върху акции, предаде АФП. Основен обвиняем по случая е бившият финансов директор на Apple Фред Андерсън, който обаче обвини Джобс, че го е заблудил, че всичко с опционната програма е наред и затова не е забелязал нередности.

Коментирайки тримесечните резултати в съобщение до медиите Стив Джобс заяви, че компютрите Macintosh очевидно печелят стабилни пазарни дялове, „като продажбите им нарастват три пъти по-бързо от пазара“. Той посочи още, че е „много ентусиазиран относно предстоящото през юни пускане на iPhone“, телефон-плейър с иновативен дизайн, с който може да се сърфира в интернет.

Това е най-печелившото тримесечие в историята ни“, коментира и настоящият финансов директор Питър Опенхаймер, уточнявайки, че за следващите три месеца групата предвижда оборот от 5,1 млрд. долара и печалба на акция от 66 цента.

След изнасянето на данните акциите на Apple повишиха стойността си на извънборсовата търговия с близо 8% до ниво от от 102,81 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още