IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AstraZeneca купува MedImmune за 15,2 млрд. долара

Допреди обявяването на сделката бяха цитирани имената на няколко възможни купувача, но не и това на AstraZeneca

11:01 | 23.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
AstraZeneca купува MedImmune за 15,2 млрд. долара

Британската фармацевтична компания AstraZeneca сключи споразумение за закупуването на американската биотехнологична група MedImmune за 15,2 млрд. долара, предаде Ройтерс. Това е най-значимата операция за разрастване на AstraZeneca от създаването на компанията през 1999 г. в резултат на сливането на британската Zeneca и шведската Astra.

Придобиването на MedImmune, което ще бъде заплатено изцяло в брой, се очаква да бъде финализирано през юни 2007 г.

Преди няколко седмици MedImmune обяви, че е назначила за свой консултант Goldman Sachs с цел намиране на купувач за компанията. От групата уточниха, че търсят инвеститор предвид проявения интерес от фармацевтична компания и вследствие на натиска от акционерите й. Някои от тях, начело с Дейвид Кац, президент на Matrix Asset Advisors, смятат, че продажбите на AstraZeneca могат да се подобрят, ако се подпомогнат от по-добро разпространение.

Допреди обявяването на сделката бяха цитирани имената на няколко възможни купувача. Сред тях бяха Merck и GlaxoSmithKline, които сътрудничат с MedImmune за разработването на медикаменти, използвани при лечение на рак на шийката на матката. Споменавани бяха също Roche и френската Sanofi-Aventis, но нито един път AstraZeneca. Между другото компанията беше обявила, че се стреми към обновяване на продуктовия си портфейл след серия от неуспехи. Поредният е свързан с решението да се спре разработването на два нови продукта, на които AstraZeneca възлагаше големи надежди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още