IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът приключи седмицата "на червено" въпреки вчерашния ръст от 2,5%

Пазарът очаква изхода от президентските избори в Нигерия, най-големия петролен производител в Африка

10:57 | 21.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът приключи седмицата "на червено" въпреки вчерашния ръст от 2,5%
Вчера петролните фючърси затвориха с повишение от 2,5% на борсата в Ню Йорк, в резултат на притесненията на пазарните участници относно президентските избори в Нигерия, които трябва да се проведат този уикенд.

Ако изборите в Нигерия, която е най-големият петролен производител в Африка, не протекат гладко, могат да доведат до нови прояви на насилие, смятат експерти. През последните седмици значително се повиши напрежението в северната провинция Кано, в резултат на няколко въоръжени атаки от страна на радикални ислямистки групировки. Същевременно вчера стана ясно, че избирателните бюлетини, които се доставят от Южна Африка, още не са пристигнали в Нигерия.

Очаква се настоящите избори да бъдат първото демократично предаване на властта от 1960 година насам, когато Нигерия получава независимостта си от Великобритания. Сред най-големите предизвикателства за новия президент ще бъде връщането на стабилността в района на делтата на Нигер, където са съсредоточени петролните ресурси на страната.

Вчера фючърсите на лекия суров петрол с доставка през май поскъпнаха с 1,55 долара до 63,38 долара за барел на борсата в Ню Йорк. На седмична база черното злато отчете спад от 0,4 на сто.

През седмицата стана ясно още, че щатските рафинерии са повишили произовдствените си капацитети с наближаването на активния ваканционен сезон. За седмицата до 15 април рефинериите са оперирали на 90,4% от възможностите си, показаха данни на енергийното министерство на САЩ, публикувани в сряда.

Ръстът на цените на черното злато с близо 8% през първото тримесечие на тази година се отразява позитивно на финансовите резултати на компаниите от петролниия сектор. От Schlumberger Ltd., най-големият доставчик на услуги, свързани с обслужването на петролни добивни мощности, обявиха, че печалбата за първите три месеца на годината нараства с 63%. Основната причина за повишението са нарасналите разходи за проучване на производителите на нефт и газ. Noble Corp., четвъртият по големина оператор на морски нефтени платформи в САЩ, вчера обяви ръст на нетната печалба за тримесечието със 72 на сто.

Според проучване на Bloomberg, проведено сред 38 анализатори и експерти, показва че консенсусните прогнози предвиждат спад на петрола през следващата седмица. Общо 17 от анкетираните, или 45%, са на мнение, че черното злато ще поевтинее, други 10 (26%) смятат, че ще се повиши, а според 11 от отговорилите (29%) няма да се наблюдава съществено изменение.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още