IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се търгува с повишение поради очакван спад на доставките от ОПЕК

Утре ще се състоят избори за президент в Нигерия, шестият най-голям производител в рамките на ОПЕК

11:01 | 20.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се търгува с повишение поради очакван спад на доставките от ОПЕК
Петролът се търгува с повишение днес, повлиян от очаквания за спад на доставките от страна на ОПЕК и евентуално политическо напрежение във връзка с предстоящите президентски избори в Нигерия.

Изборите в Нигерия, която е шестият най-голям производител на петрол в рамките на ОПЕК, са насрочени за утре. Очаква се това да бъде първата демократична смяна на властта в страната, макар и със сериозни съмнения за измами. Тази година атаките, организирани от бунтовници в делтата на река Нигер, предизвикаха спад на производството в региона с 500 хил. барела на ден.

Според експерти на консултанската група Oil Movements, цитирани от Bloomberg, доставките на суров петрол от страна на ОПЕК са намалели за месеца до 5 май. Това може да се отрази позитивно на цените на петрола, имайки предвид засилените капацитети на щатските рафинерии в началото на летния ваканционен сезон.

Данни на щатското енергийно министерство в сряда показаха, че производственият капацитет на рафинериите е нараснал до 90,4%.

Днес фючърсите на лекия суров петрол с доставка през май се повишиха с 0,76% до 62,30 долара за барел след вчерашния спад от 2% до 61,83 долара за барел. Контрактът с доставка през май изтича днес.

Юнските фючърси на черното злато поевтиняха с 1,1% до 62,63 долара за барел по време на днешната азиатска сесия.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още