IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси се котират на червено днес

Според някои сегашните стойности на европейските индекси са прекалено завишени и не отразяват реалните бъдещи парични потоци

15:15 | 17.04.07 г.
Европейските индекси се котират на червено днес

От началото на пазарния ден в Европа основните европейски индекси отчетоха понижение и паднаха от върха си за последните 78 месеца. Европейските фондови борси явно бяха засегнати от спада на азиатските рано тази сутрин и до момента те са на червена територия.

Причина за спада според анализатори, цитирани от Bloomberg, са твърде високо оценените европейски активи. Според някои сегашните стойности на европейските индекси са прекалено завишени и не отразяват реалните бъдещи парични потоци.

Според Джеймс Бъкли от Baring Asset Management в Лондон: „Пазарите се повишиха прекалено бързо през последните дни и им трябва време да си поемат въздух.“

Лондонският FTSE 100 е сред най-понижилите се индекси и от началото на пазарния ден стойностите му паднаха с 0,74 на сто до 6 467,70 пункта, след като стана ясно, че инфлацията на Острова възлиза на 3,1 на сто на годишна база за месец март.

Книжата на Debenhams бяха сред най-понижилите се днес, като паднаха с 13 на сто до 151,75 пенса в Лондон.

Стерлингът проби нивото от 2 долара за паунд и стигна до 2,0040, след като инвеститорите започнаха да спекулират, че Банката на Англия ще повиши лихвените проценти от стойностите им от 5,25 на сто до момента.

Немският DAX също регистрира понижение от 0,48 на сто и достигна 7 302,67 пункта.

Днешния спад по европейските пазари контрастира с положителните данни  за икономиката на Западна Европа, които бяха обявени през деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още