IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото продължава да поддържа положителните резултати

Терористичната активност в Близкия Изток не позволи на енергийните стоки да поевтинеят много

11:52 | 16.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Златото продължава да поддържа положителните резултати
Държавни облигации
  
Фючърсните контракти върху щатските държавни облигации поевтиняха в края на седмицата, особено след като Мичиганският университет публикува данните си за потребителско доверие. Индексът не беше в неочаквани граници, но реално различията между отделните предвиждания дадоха предпоставка за затваряне на позиции при държавните ценни книжа. Основната причина за тази несигурност при тълкуванията на данните идваше оттам, че средните очаквания бяха за спад до 87.0, но едни от основните инвеститорски фондове на пазара коментираха пропадане до 83.5, което разшири много границите на прогнозите.

Въпреки че докладът показа сигнали за икономическа стабилност, той също така подчерта притеснения от нарастване на инфлационното напрежение. Потребителските очаквания за нивата на инфлация през остатъка на годината се покачиха до 3.3%, спрямо предходните 3.0%, което, от друга страна, е в тон с коментарите на официални лица на Фед през последните седмици.

В началото на сесията облигациите намериха подкрепа в данните на Labor Department, които показаха покачване на производствените цени с 1% през март, въпреки че основният индекс остана непроменен. В допълнение към данните от петък Commerce Department обяви, че търговският дефицит на страната се е свил с 0.7% до $58.4 милиарда за февруари, отбелязвайки третото поредно месечно намаляване, предвид че данните за януари претърпяха ревизия до $58.9 милиарда в сравнение с обявените преди $59.1 милиарда.
 
Ценни метали 
 
Златото отбеляза рязко покачване в петък, след като доларът удари двугодишното си дъно спрямо еврото, което засили търсенето на ценния метал. Юнският контракт приключи сесията с покачване от $10.20 на New York Mercantile Exchange, като общият ръст за седмицата беше 1.5%. От техническа гледна точка ценният метал най-накрая успя да превъзмогне съпротивата при $682/685, особено след като комбинацията от икономически данни поддържаше щатската валута под натиск.

Основната причина за отслабването на долара беше срещата на G7 и IMF през уикенда, въпреки обявяването, че ключови страни като Китай и Германия няма да вземат участие, като очакванията на пазара бяха, че на тази среща ще се направи призив за отслабване на американската валута с цел нормализиране на глобалните търговски баланси. Задържането на петрола във високите си нива, предвид че в предходната сесия отбеляза ръст от 3%, също оказа подкрепа на златото.

Останалите метали също бяха въвлечени от златото във възходящото движение, като майският контракт на среброто се покачи с 23.5 цента, отбелязвайки ръст от 2.5% за седмицата. Юнският паладий поскъпна с $6.75, или 6.9%, за седмицата, а юлската платина се покачи с $6.90 или 1.6% за седмицата, докато майският контракт на медта отбеляза ръст от 3 цента, приключвайки седмицата с общо покачване от 4.4%. От гледна точка на физическо търсене, по данни на NYMEX, в складовете към приключване на работния ден в четвъртък, количествата злато и сребро са били без промяна, докато медта е намаляла с 441 къси тона до 35 870 къси тона. Индексите, следящи сектора на металите, също отбелязаха покачвания в петък, като Amex Gold Bugs Index поскъпна с 2.4%, CBOE Gold Index с 2.3%, а Philadelphia Gold and Silver Index с 2.4%. Борсово търгуваните фондове не останаха по назад в покачването, като StreetTracks Gold Trust ETF и iShares Silver Trust ETF отбелязаха ръст от по 1.3%, докато Market Vectors-Gold Miners ETF поскъпна с 2.6%. 
 
Енергийни суровини 
 
Петролните фючърси приключиха губещата си седмица с леко поевтиняване, въпреки че в четвъртък беше отбелязан ръст от близо 3%. Майският контракт на черното злато загуби 22 цента в петък, отбелязвайки поевтиняване от 1% за седмицата. Основната причина за колебанията на петрола през седмицата е близостта на ключовата съпротива при $64.90/$65. В петък енергийният секретар на САЩ Самюъл Бодман направи изявление, в което отбеляза, че не е притеснен от евентуален недостиг в страната. Това изказване беше в отговор на обявените данни от IEA (International Energy Agency), които показаха, че глобалното производство на петрол намалява.

Бодман също така не скри притесненията си от високата цена на бензина, като предвиди, че през летния сезон не би се учудил ако потребителите в САЩ се наложи да плащат по $3 за галон. Прогнозата даде известна подкрепа на петрола, предвид че изказването като цяло се счете за негативно.

Терористичната активност в Близкия Изток не позволи на енергийните стоки да поевтинеят много, особено след атентатите в Алжир в началото на седмицата и тези в Багдад в четвъртък. От друга страна, повишеното търсене на петролни продукти през летния сезон също даваше сериозна подкрепа. Голяма част от анализаторите очакват известно консолидиране на пазара при сегашните нива, като болшинството изключват големи корекции в цената.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още