IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната търговия забавя ръста си през 2007, Китай измества САЩ

Развиващите се страни особено много са повишили дела си в световния износ на стоки, достигащ до рекордните 36%

10:11 | 13.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Световната търговия забавя ръста си през 2007, Китай измества САЩ

Ръстът на световната търговия на стоки ще се забави до около 6% тази година, прогнозират от Световната търговска организация (СТО). Оттам подчертават, че в общите търговски обеми се увеличава делът на развиващите се страни, като Китай започва да измества САЩ от лидерското място.

Очакваното забавяне (спрямо растеж от 8% за 2006) е свързано с това при ръста на световната икономика, която тази година се прогнозира да се увеличи с 3% в сравнение с 3,7% за миналата.

Рисковете, които застрашават финансовите пазари и този на недвижими имоти, както и значителните търговски дисбаланси при стоките и услугите правят перспективите за 2007 по-несигурни и пораждат опасения за забавяне на икономиката и ръста на търговията“, смятат анализаторите на Световната търговска организация.

Растежът на търговията със стоки през 2006 г. надмина с два пункта този от предходната година и беше много над средното ниво за десетилетието 1996-2006 г.

Развиващите се страни особено много са повишили дела си в световния износ на стоки, достигащ до рекордните 36%. Делът на най-слабо развитите държави също удари рекордно равнище – 0,9%, след покачване от 30% в износа, дължащо се най-вече на високите цени на петрола.

Със своите 27% растежът на китайския износ продължава да доминира над този на останалите търговски сили. Износът на китайски стоки дори започва да надвишава този на САЩ през второто шестмесечие на 2006, като от СТО очакват тази тенденция да продължи и през настоящата година.

Германия остава най-големият световен износител на стоки през миналата година с обща реализирана стойност от 1,112 трлн. долара и годишно увеличение от 15%, което й отрежда дял от общите обеми в размер на 9,2%.

Щатите, които през миналата година повишават износа си на стоки с 14 на сто (най-добро постижение от десет години насам), са на втора позиция с 1,037 млрд. долара, преди Китай (969 млрд. долара, или ръст от 27%), Япония (647 млрд. долара, +9%) и Франция (490 млрд. долара, +6%).

Що се отнася до услугите, САЩ са на първо място с 387 млрд. долара и 14% от световния пазар на услуги. Следват Великобритания, Германия, Япония и Франция. Китай е на осмо място с 87 млрд. долара изнесени услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още