IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът с леко повишение след вчерашните данни за запасите в САЩ

Запасите от суров петрол за седмицата до 6 април бележат ръст от 700 хил. барела до 333,4 млн. барела

10:37 | 12.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с леко повишение след вчерашните данни за запасите в САЩ
По време на днешната азиатска сесия фючърсите на лекия суров петрол с доставка през април отчетоха лек ръст от 0,16% до 62,11 долара за барел. Вчера от енергийното министерство на САЩ обявиха, че запасите от суров петрол за седмицата до 6 април бележат повишение от 700 хил. барела до 333,4 млн. барела, което е с 5,5% над средната стойност за последните пет години.

Прогнозите на анализаторите бяха за ръст от 1,3 млн. барела. При бензиновите запаси бе отчетен спад от 5,5 млн. барела на седмична база до 199,7 млн. барела, който значително надвиши очакваното намаление от 1,2 млн. барела. Към момента цената на бензина с доставка през май е на ниво от 2,1465 долара за галон, като вчера поскъпна с 1,7% до 2,1587 долара – най-високата стойност от края на август миналата година.

Вчера петролът затвори на нива от 62,01 долара на борсата в Ню Йорк след ръст от 0,2 на сто. Нарастването на запасите води до увеличение на премията, с която се търгуват фючърсите с по-късна доставка. Юнските фючърси на лекия суров петрол вчера затвориха на ниво от 64,74 долара в Ню Йорк.

Според експерти, цитирани от Bloomberg, пазарните участници калкулират в цената на черното злато вероятността от нарастване на търсенето от страна на рафинериите през юни. Към края на миналата седмица производственият капацитет на рафинериите се е повишил с 1,4 пункта до 88,4%, а през юни 2006 година бе на ниво от 93,8%.

Според анализатори, търсенето на автомобилни горива през летния ваканционен сезон тази година може да достигне рекордни нива, тъй като за последните две седмици то възлиза на близо 9,5 млн. барела средно на ден. Такива стойности обикновено не се наблюдават преди началото на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още