IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът падна до нива под 65 долара за барел

Основен фактор за това бе намалелият риск от военен конфликт в района на Персийския залив

16:17 | 03.04.07 г.
Петролът падна до нива под 65 долара за барел
Петролните фючърси с доставка през май се търгуват за 64,93 долара за барел към момента - с 1,01 долара, или 1,53 на сто, по-ниско от вчерашните стойности.

Лондонският сорт Брент също се понижи с 0,92 на сто до 68,11 долара за барел.

Причината за понижението бе намалелият риск от военен конфликт в района на Персийския залив. От Техеран дадоха знак, че са готови за дипломатическо решение на конфликта със задържаните на 23 март 15 британски войника.

Али Лариджани, шефът на Съвета по национална сигурност на Иран, заяви, че Иран е готов да позволи на международна комисия да се произнесе по въпроса с арестуваните войници.

От Лондон потвърдиха, че и те са готови за бързо и дипломатическо решение на проблема. За шотландското Real Radio британският премиер Тони Блеър коментира, че ако Иран иска да реши ситуацията по дипломатически път, вратата е отворена. Но ако продължи забавянето на освобождаването на англичаните, Великобритания ще бъде принудена да заеме „по-твърда позиция“, продължи Блеър.

Отворената днес пътека за мирно решение на конфликта повлия на енергийните пазари и инвеститорите намалиха рисковата премия за евентуална военна интервенция от страна на западните съюзници. Така петролните договори с доставка през май паднаха с около 1 на сто от 6-месечния си връх, който достигнаха вчера.

Добрите новини от днес идват обаче, след като армията на Обединеното кралство бе публично унижена, когато иранската национална телевизия излъчи извинението на британските моряци към иранския народ за това, че са навлезли в териториалните води на близкоизточната държава. Телевизионният канал също излъчи съдържанието на писмо от Фей Търни, единствената жена сред 15-те задържани, до нейното семейство, в което критикува правителството си и се самоопределя като „жертва“ на политиката на Лондон и Вашингтон.

От Лондон протестираха срещу излъчените материали, като намекнаха за възможността англичаните да са насилени да направят самопризнанията. От Лондон продължават да отричат факта, че англичаните са навлезли в територията на Иран и според техни GPS координати английският патрул е бил 1,7 морски мили в иракски води.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още