IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционен фонд купува First Data за 29 млрд. долара

Фондът KKR ще извърши втората най-мащабна сделка в историята на инвестиционните фондове след тази за енергийната група TXU

15:50 | 02.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционен фонд купува First Data за 29 млрд. долара

Американската компания First Data, най-голямата в света в сектора на електронните търговия и платежни услуги, обяви днес, че е закупена от подразделение на частния инвестиционен фонд Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) за 29 млрд. долара.

Акционерите на First Data ще получат по 34 долара в кеш за всяка притежавана от тях акция, което е премия от 26% спрямо затварянето на книжата в Ню Йорк в петък, както и 34% по-високо от средното ниво на затваряне за последните 30 сесии. Транзакцията е одобрена единодушно от Управителния съвет на компанията и се очаква да приключи до края на третото тримесечие.

Така KKR ще осъществи втората най-мащабна сделка в историята на инвестиционните фондове, извършващи придобивания чрез дългов капитал (LBO - Leveraged Buyout). В края на февруари фондът съвместно с Texas Pacific закупи текскаската енергийна компания TXU срещу рекордните 45 млрд. долара (с включени дълговете на TXU).

През 1988 г. KKR вече се беше прочул с рекордните си инвестиции, когато плати 25,1 млрд. долара за тютюневия и хранителен конгломерат RJR Nabisco. От KKR уточняват, че през последните 30 години са осъществили 150 транзакции на обща стойност 345 млрд. долара.

От излизането си на борсата през 1992 г. First Data увеличи годишния си оборот от 1,2 млрд. долара на 7,1 млрд. долара (след разделянето си с Western Union).

Към момента акциите на First Data бележат рязък скок на борсата във Франкфурт, като повишението достигна 30,11% до ниво от 25,41 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още