IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се търгува близо до шестмесечен връх

От арестуването на 15-те британски войници в Иран досега цените на петролните фючърси бележат ръст от 5,5 на сто

09:54 | 02.04.07 г.
Петролът се търгува близо до шестмесечен връх

Петролните фючърси с доставка през май се търгуват на ниво от 65,67 долара за барел днес. На 29 март контрактът затвори на 66,03 долара за барел, което бе и най-високата му стойност от 8 септември насам.

Черното злато се повиши със 7,9 на сто от началото на тази година. Само от 23 март насам, датата на арестуването на 15-те британски войници от Иран, цените на петролните фючърси бележат ръст от 5,5 на сто.

Петролът започна своето стремглаво повишение, когато иранската революционна гвардия арестува 15 британски войници, патрулиращи в реката Шат ал-Араб по обвиненеито, че са преминали в иранска територия. От Лондон категорично отрекоха това и като доказателство показаха GPS данни, че английските войници, които патрулират реката между Иран и Ирак под мандата на ООН, са били 1,7 морски мили, или 3,1 км, в Ирак.

Ситуацията ескалира и през почивните дни, тъй като Иран излъчи видео, в което задържани войници се извиняват на иранския народ за навлизането в териториалните им води. Лондон критикува остро постъпката на иранските власти и я описа като „грозна пропаганда.“

Инвеститорите следят с интерес ситуацията и започнаха да калкулират рискова премия в цената не петрола за възможен военен конфликт в района на Персийския залив. Евентуална атака срещу Иран от страна на Америка и Великобритания би намалила доставките на петрол значително, тъй като около четвърт от световния трафик на петрол минава през протока Хормуз, който свързва Иран и Оман през Персийския залив.

Освен това Иран е държавата с вторите по големина доказани петролни ресурси в света и вторият най-голям производител на петрол в ОПЕК.

Основното внимание на инвеститорите в момента е насочено към Близкия изток и следващите стъпки там“, коментира пред Bloomberg Андрю Харингтън, анализатор от Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Петролните фючърси паднаха малко вчера, след като стана ясно, че продължилата 17 дни стачка на работниците на петролния терминал Fos-Lavera до Марсилия приключи. Четири френски рафинерии, които се снабдяват с петрол от петролните терминали във Fos-Lavera, са намалили производството заради стачката и имаше опасност те да затворят.

Добрите новини от Франция обаче идват, след като на 31 март британски работник бе отвлечен от петролно находище в Нигерия. Досега повече от 200 човека са отвлечени от такива находища в африканската страна, което и бе причина Royal Dutch Shell да намалят производството си с 477 000 барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още