IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-малко IPO-та на алтернативния сегмент на LSE от три години насам

Пониженият интерес на компаниите се дължи на борсовия спад в Китай в началото на март, който се отрази на световните пазари

12:10 | 30.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Най-малко IPO-та на алтернативния сегмент на LSE от три години насам

AIM, алтернативният сегмент на Лондонската фондова борса (LSE) отбелязва най-малък брой листвания на нови компании за първото тримесечие на тази година от последните три години насам, се казва в съобщение на консултантската компания Grant Thornton Corporate Finance (GTCF), цитирано от Ройтерс.

Според документа за трите месеца до 30 март реализираните IPO-та са общо 58 на брой, или най-малко за тримесечен период от периода януари-март 2004 г.

Освен това броят им намалява с 50% спрямо първото тримесечие на 2006 г., когато 121 компании са се листвали на AIM, допълват от GTCF. Според Филип Сикрет обаче, партньор в консултантската компания, на този спад не трябва да се отдава решаващо значение.

Според него представянето от началото на годината досега е повлияно от по-пасивния откъм листвания месец март, в чието начало станахме свидетели на вълнообразно движение на азиатските пазари, което се отрази на фондовите борси по целия свят.

Много компании, които планираха излизане на AIM, взеха мъдрото решение да отложат набирането на капитал за по-късен етап, когато пазарната ситуация се успокои, допълва Сикрет.

Той съобщава още, че набраните средства чрез алтернативния сегмент на LSE за първото тримесечие възлизат на над 1 млрд. лири. Това е и най-малката набирана сума за тримесечие от две години насам и представлява 44% спад спрямо януари-март 2006 г.

Говорител на AIM е отказал коментар пред Ройтерс относно данните, изнесени в доклада.

Инвеститорският интерес към алтернативния сегмент на Лондонската фондова борса стана източник на финансиране и на част от фондовете, които инвестират в имоти у нас през последните една-две години. Сред тях са Bulgarian Land Development (BLD), Bulgarian Property Developments (BPD), Equest Balkan Properties, Orchid Developments и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още