IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нефтът се покачи за седми пореден ден, ситуацията с Иран остава непроменена

След ареста на британските войници вчера САЩ започнаха „планирано“ военно учение в Персийския залив, включващо 100 самолета и 15 военни кораба

10:14 | 28.03.07 г.
Нефтът се покачи за седми пореден ден, ситуацията с Иран остава непроменена

Към момента майските фючърси на суровия петрол се търгуват за 63,90 долара за барел, което е с 0,97 на сто повече от стойностите им вчера. По време на търговията след затварянето на Нюйоркската стокова борса вчера договорите се разменяха за 64,46 долара за барел.

Лондонският Брент също отчете ръст от 1,11 на сто, като фючърсите с доставка през май се търгуваха за 65,71 долара за барел.

Инвеститорите факторират в цената на петрола възможността от военен конфликт в Близкия изток и това прави черното злато още по-скъпо.

На 23 март иранската революционна гвардия арестува 15 войници от Кралския военноморски флот на Великобритания. Англичаните са патрулирали в реката Шат ал-Араб под мандата на ООН. Причината за ареста на войниците, според говорители на Иранското правителство, е незаконното преминаване на иранската граница. От Лондон обаче опровергаха това, като заявиха категорично, че техните войници не са излизали от иракска територия.

Вчера ситуацията ескалира още повече с предупреждението на британския премиер Тони Блеър срещу Иран. Блеър заяви, че ако дипломатическите средства не са достатъчни да убедят Иран незабавно да пусне войниците, усилията на Великобритания ще минат в „друга фаза“.

Петролът стигна рекордните 78,40 долара за барел на 14 юли м.г., когато имаше опасения, че атаката на Израел срещу Хизбула в Ливан може да катализира по-широк конфликт в Близкия изток.

Вчера САЩ стартираха военно упражнение в Персийския залив, включващо повече от 100 самолета и 15 военни кораба. Според говорителя на американската армия Кевин Андал учението не е продиктувано от ареста на британските войници, а е било планувано предварително. Учението, започнало вчера, е най-голямата концентрация на военна сила в Персийския залив от 2003 година насам.

Ако ситуацията с 15-те британски войници не бъде разрешена бързо, може да очакваме стремглаво покачване на цените на петрола, тъй като евентуален военен конфликт в района може да прекъсне доставките на петрол. Около една четвърт от световния трафик на петрол минава през протока Хормуз, който свързва Иран и Оман през Персийския залив. Освен това Иран има вторите най-големи доказани находища на нефт в света и е вторият най-голям производител на петрол в ОПЕК.

През последните 2 седмици петролът се покачи с 10 на сто, след като Съветът за сигурност на ООН единодушно реше да наложи икономически санкции срещу Иран, която отказа да прекрати програмата си за обогатяване на уран. Срокът, който бе даден на Иран от международната общност за спиране на ядрената програма, изтече през февруари. Миналата събота Съветът за сигурност наложи оръжейно ембарго на Иран и замразяване на техни активи в чужбина.

Страховете на Запада са, че Иран се стреми да създаде ядрено оръжие и обогатяването на уран е ключова стъпка към създаването на такова. От Техеран обаче упорито отричат това и твърдят, че ядрена програма цели да превърне Иран в енергийно независима страна, а не в ядрена сила в Близкия изток.

Петролът може да отново да се повиши по-късно днес, след като в 17:30 българско време, излязат данните за петролните запаси в САЩ за седмицата до 23 март. Според експерти, запитани от Bloomberg, петролните запаси са намалели с 2 млн. барела, което би изпратило петролните фючърси на север.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още