IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските книжа се покачват, водени от автомобилните производители

Всички френски индекси, с изключение на един, регистрираха ръст въпреки негативните данни от жилищния сектор на страната

15:34 | 27.03.07 г.
Европейските книжа се покачват, водени от автомобилните производители

Лондонският борсов индекс FTSE 100 се покачи с 5,10 пункта до 6 297,00 до момента, а немският DAX скочи с 0,57 на сто, или 38,59 пункта, до 6 867,41 след позитивните новини за икономическия климат в Германия на института Ifo. Bloomberg European 500, който включва 500-те компании с най-голяма пазарна капитализация в Европа, се покачи с 0,03 на сто до 267,20 пункта.

Книжата на компаниите от автоиндустрията, които са и най-добре представящите се на европейските борси за годината, се повишиха значително в търговията днес. Причина за повишението бяха спекулациите за нови сливания на пазара.

DaimlerChrysler AG повиши цената на акциите си заради възможна продажба на производствената част на Chrysler.

Книжата на Porsche AG също отчетоха ръст, след като вчера стана ясно, че компанията е увеличила дела си във Volkswagen AG. Акциите на производителя на луксозни автомобили се покачиха с 3,2 на сто до 1 157,61 евро за брой.

Книжата на производителите на спортни стоки също отчетоха ръст. Акциите на Adidas поскъпнаха с 4,1 на сто до 40,7 евро за ценна книга. Puma AG, вторият по големина производител на спортни стоки в Европа, също се представи добре днес и акциите му се повишиха с 3,9 на сто до 277,73 евро.

Придобиванията и сливанията ще продължат и това поддържа цената на акциите“, коментира Жан-Люк Енгехард, изпълнителен директор на La Banque Postale Asset Management в Париж.

От началото на тази година общата стойност на придобиванията и сливанията на европейските фондови пазари е 353 млрд. долара, съобщиха от Bloomberg. За миналата година тази сума стигна рекордните 1,4 трлн. долара.

Не всички компании днес се търгуваха "на зелено". Deutsche Telekom AG водеше телекомуникационните компании надолу, като книжата й се понижиха с 0,3 на сто до 12,48 евро за акция. Френската France Telecom SA също се търгуваше на отрицателна територия днес.

Всички френски индекси, с изключение на един, регистрираха ръст въпреки негативните данни от жилищния сектор на страната. Началното жилищно строителство в страната за трите месеца до февруари е паднало с 15,1 на сто, а разрешителните за строеж за същия период са се понижили с 4,4 на сто. Въпреки това обаче единственият френски индекс, регистрирал спад, бе CAC MID100 index, включващ в себе се средно големите компании на парижката борса, измерени по пазарна капитализация. Индексът се понижи с 0,02 на сто до 8 121,47 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още