IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

NYSE притежава 91,4 на сто от Euronext след изтичане на офертата

Акционерите в Euronext ще могат да разменят всяка своя акция за 0,98 акции от новото дружество NYSE-Euronext, или за 21,32 евро в брой

13:35 | 27.03.07 г.
NYSE притежава 91,4 на сто от Euronext след изтичане на офертата

NYSE-Euronext - дружеството, сформирано след сливането на нюйоркския борсов оператор NYSE и паневропейския Euronext, притежава 91,4 на сто от акциите на Euronext NV след изтичането на офертата за придобиване, съобщи AP.

Сделката бе сключена почти единодушно, след като над 98 на сто от акционерите на Euronext гласуваха за сливането. Базираната в Париж борса, която оперира в Париж, Амстердам, Брюксел и Лисабон, предпочете през юни офертата за закупуване от страна на NYSE пред тази на Deutsche Boerse AG.

На 15 февруари американската компания направи предложение, според което акционерите в Euronext ще могат да разменят всяка своя акция за 0,98 акции от новото дружество NYSE-Euronext, или за 21,32 евро в брой. Офертата е на обща стойност 9 млрд. евро, пише AP, докато според АФП размерът й е 10,7 млрд. евро.

Акционерите решиха също NYSE-Euronext да има 92,22 на сто от правата на глас в Euronext.

NYSE ще се опита да спечели 95 на сто от правата на глас в Euronext, което е необходимото ниво за отписването на компанията от борсата.

Акциите на Euronext се покачиха с 2,4 на сто на борсата в Париж, след като стана ясно, че сделката е към своя край. Книжата на NYSE се покачиха с 4,6 на сто по време на търговията вчера в Ню Йорк.

Така NYSE-Euronext се превръща в първата междуконтинентална борса. Новото дружество ще бъде най-големият борсов оператор в света с пазарна капитализация от над 27 млрд. долара. 80 от 100-те най-големи компании в света ще бъдат листнати на NYSE-Euronext, като общата им капитализация ще е около 27 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още