IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да се търгува високо

Ситуацията около арестуваните британски войници в Иран остава неразрешена, което накара инвеститорите да оценят петрола по-скъпо

09:34 | 27.03.07 г.
Петролът продължава да се търгува високо

Фючърсите на суровия петрол с доставка през май се търгуват на нива около 62,75 долара за барел днес. Въпреки понижението от вчера, когато черното злато се търгуваше около 62,90 долара за барел, цената остава близо до най-високите стойности за тази година. В Лондон сортът Брент се понижи слабо до 64,24 долара за барел.

Причината за високата цена на суровината е надвисналата опасност от задълбочаване на конфликта между Великобритания и Иран, започнал на 23 март, когато иранските власти арестуваха 15 британски войници под претекст, че са навлезли в ирански териториални води. Говорители на английското правителство опровергаха всякакви обвинения от този сорт и заявиха категорично, че техните войници не са преминавали в Иран, а са извършвали рутинен патрул в иракски териториални води.

Конфликтът се влоши вчера, когато от Иран съобщиха, че ще съдят английските войници за незаконно преминаване на иранската граница. Достъпът на британски служители до арестуваните войници бе отказан вчера, съобщи Ройтерс.

Възможността да бъдат затруднени доставките на петрол поради евентуален военен конфликт в района на Персийския залив, а и санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН срещу Иран заради нежеланието на близкоизточната държава да прекрати програмата си за обогатяване на уран, накараха инвеститорите да оценят петрола по-високо.

Според западни коментатори, радикалните фракции в иранското правителство ще използват арестуваните войници за отмяна или облекчаване на икономическите санкции, наложени от Съвета за сигурност миналата събота. Санкциите включват оръжейно ембарго и замразяване на ирански активи в международни финансови институции.

Вчера майските фючърси на суровия петрол се повишиха с 63 цента, или с 1 на сто, като затвориха на 62,91 долара за барел. Най-високата стойност, която достигнаха контрактите за лек суров петрол по време на дневната търговия, бе 63,30.

Освен че заема стратегически важно място в Близкия изток, Иран е и държавата с вторите по големина доказани ресурси на нефт в света. Тя е и вторият по големина производител на нефт в ОПЕК. Около една четвърт от световните доставки на петрол минават през протока Хормуз, който свързва Иран и Оман през Персийския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още