IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рано ли е за трайно възстановяване на пазара?

17:57 | 26.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Рано ли е за трайно възстановяване на пазара?

Безспорно най-важното събитие за пазарите през изминалата седмица беше заседанието на Федералния резерв и по-конкретно официалната позиция на централните банкери. За първи път ФЕД премахна така наречената си склонност към повишение на лихвите, с което индикира балансирана позиция без конкретен ангажимент, както в предходните месеци, да „нормализира” лихвите от прекалено ниските им нива.

Мнозина разпознават в настоящата ситуация пряка връзка с месец май на миналата година, когато дисконтирането на редукция във Fed Funds Target rate доведе до съществено поскъпване на пазарите през втората половина на годината. Наистина ФЕД вече е в балансирана позиция и разпозна слабостта на икономиката, но очакванията за намаление на лихвите още през лятото изглежда трудно обоснован оптимизъм, който повиши котировките и индексите само за дни възвърнаха почти две трети от загубите си, предизвикани от риск редукцията.

В действителност пазарът в Шанхай също бързо се възстанови и вече има постигнати нови максимуми, но перспективите за ръста на корпоративната печалба в САЩ през следващите месеци остават без промяна, което предполага, че ситуацията далеч не е както от май 2006. В периоди на чести промени в пазарните настроения волатилността и залитането в посоки въз основа на спекулации води до т.нар. пазар без ясен тренд, какъвто наблюдаваме и в момента Волатилността вероятно ще се запази и има риск от още понижения, катализирани от стремежа бързо да се покрият спекулативните печалби.

На корпоративно ниво в технологичния и финансовия сектор бяха анонсирани добри счетоводни резултати, които подкрепиха не само компаниите, но и пазара като цяло. Акциите на Oracle се търгуваха рязко нагоре, след като компанията постигна печалба над консенсусните очаквания за първо тримесечие, ръст от 35% според мениджмънта. Очакванията са били надхвърлени по повечето показатели и има значително повишение на приходите по всички продуктови линии. В допълнение Adobe Systems обяви 34% ръст на корпоративната печалба за трето тримесечие, заедно с ревизия на очакванията си за резултатите през следващите месеци. Във финансовия сектор Morgan Stanley анонсира рекордни резултати за първо тримесечие, което в унисон на вече добрите новини за този сегмент през седмицата добави към позитивния тон на пазара.

От специфичните фирмени новини интерес предизвика анонсът на Service Master за преструктурирането в частна компания, като за целта на настоящите акционери ще бъде предложена премия от 16% над пазарната стойност на акциите. Друга голяма сделка ще бъде евентуалното придобиване на ABN Amro от Barclays Capital, ако бъде осъществена, разбира се, тъй като на този етап спекулациите от страна на финансови медии са единственото сигурно нещо. Като проявяващи интерес към холандската институция също се спрягат и BNP Paribas, Societe Generale Bank of America.

Техническа картина

Dow Jones

Dow бързо достигна до дефиниращата за краткосрочните перспективи съпротива при 12 455 пункта, но само убедителното й ерозиране ще бъде сигнал за позитивна картина и на прицел ще бъде 12 575, а вероятно и историческите максимуми около 12 780 областта. В непосредствен план трендът ще се запазва позитивен над 12 325-12 285, които ще служат за референтни точки и ерозирането им ще направи картината отново неутрална към негативна за връщане към 11 940 пункта.

 

Подкрепа

12 325

12 285

12 070

Съпротива

12 500

12 585

12 615



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още