IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Porsche може да отправи оферта за закупуване на Volkswagen

Porsche възнамерява да увеличи дяловото си участие във Volkswagen до 31%, което би довело до задължение за търгово предложение към останалите акционери

15:34 | 24.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Porsche може да отправи оферта за закупуване на Volkswagen
Porsche възнамерява да увеличи дяловото си участие във Volkswagen до 31%, гласи соъбщение, публикувано на сайта на производителя на луксозни автомобили днес. Компанията е получила разрешение от Надзорния съвет, като управителните органи имат намерение да се възползват от него в краткосрочен план, се казва още в съобщението.

Подобна стъпка би довела до задължително търгово предложение към останалите акционери на автомобилния гигант от Волфсбург от страна на Porsche. Щутгартската компания към момента е собственик на 27,3% от капитала на Volkswagen, а също така притежава опция за покупка на още 3,7%. Задължението за търгово предложение възниква при преминаване на границата от 30% дялово участие.

При отправяне на търговото предложение, всички следващи покупки на акции на Volkswagen от страна на Porsche няма да доведат до задължение за нова оферта към акционерите. Засега не е ясно дали, и при какви условия, подобни покупки ще бъдат осъществени.

От Управителния съвет на Porsche считат, че минималната цена, предвидена в законовите разпоредби (100,92 евро за акция на VW), ще бъде достатъчно справедлива, тъй като книжата на компанията от Волфсбург са поскъпнали близо два пъти откакто Porsche притежава дялово участие в нея. Финансирането на търговото предложение вече е договорено с ABN Amro Bank, Barclays Capital, Merril Lynch International, UBS Limited и Commerzbank, съобщават още от Porsche.

Днес Надзорният съвет на Porsche е взел и решение за преструктуриране на компанията в холдингово дружество, с цел да се отделят оперативните дейности на звеното за производство на спортни автомобили от тези, свързани с корпоративното управление. От компанията заявяват, че по отношение на производството, дистрибуцията и поддръжката на автомобилите на марката няма да последват никакви промени. Ефектът от преструктурирането ще се изрази единствено в разпределяне на мениджърските отговорности, се казва още в съобщението.

Историята на съвместната работа на Porsche и Volkswagen датира още от средата на миналия век. Бестселърът на VW, известен още като „Beetle“, е базиран на разработка на основателя на щутгартската компания Фердинанд Порше. Някои от моделите на Porsche, като 914, 924 и 944, са съвместна разработка на двата производителя, както и съвременни модели като високопроходимите Touareg на VW и Cayenne на Porsche.

От Porsche са на мнение, че евентуално придобиване на 30-процентен дял във Volkswagen ще бъде полезно и за двете компании без да застрашава идентичността им, като същевременно ще им позволи да посрещнат предизвикателствата на силно конкуретния глобален автомобилен пазар.

В петък акциите на Porsche добавиха 2,14% към стойността си на борсата в Щутгарт до ниво от 1 115 евро за брой, а тези на Volkswagen поскъпнаха с 6,17% до 117,95 евро.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още