IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът скочи, след като Иран арестува 15 британски моряци тази сутрин

Възможността за нов въоръжен конфликт в Близкия изток не е изчезнала

16:00 | 23.03.07 г.
Петролът скочи, след като Иран арестува 15 британски моряци тази сутрин

Тази сутрин ирански войници арестуваха 15 британски моряци в иракски води, съобщи AP.

След новината петролните фючърси с доставка през април скочиха с 0,68 на сто, или с 42 цента, до 62,11 долара за барел. Брентът се повиши с 60 цента до 63,11 долара за барел, след като възможността за конфликт в Близкия Изток се увеличи.

Арестуването на британските войници става в момент, в който ООН и Америка се опитват всячески да спрат ядрената програма на Иран.

Повишението в цените на черното злато е породено от възможността при евентуален военен конфликт в региона доставките на петрол да бъдат застрашени.

Говорители на иранското правителство коментираха, че са арестували англичаните заради подозрения, че са били замесени в нелегална контрабанда с автомобили. Според британските власти техните войници са извършвали рутинен патрул, съобщиха още от AP.

От Лондон са изискали „незабавното освобождаване и безопасно връщане на англичаните и на тяхната екипировка“. Иранският посланик в Лондон е бил извикан в Министерството на външните работи веднага след инцидента.

Този ход на иранските власти става в изключително напрегната международна атмосфера. Миналия месец САЩ изпрати два самолетоносача в ирански води с цел да „убедят“ иранските власти да спрат програмата си за обогатяване на уран.

Президентът на Иран, Махмуд Ахмадинеджад, от друга страна потвърди през изминалата седмица, че страната няма да спре програмата си „за независими енергоизточници,“ както той описва ядрената си програма.

Именно напрегнатата дипломатическа атмосфера накара пазарите да реагират на новините от Иран толкова рязко тази сутрин, тъй като възможността за нов въоръжен конфликт в Близкия изток в никакъв случай не е изчезнала. Освен това Иран има вторите по-големина запаси на петрол в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още