IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Blackstone регистрира проспект за IPO в комисията за ценни книжа на САЩ

Служител на Blackstone генерира 9 пъти по-голяма печалба от служител на Goldman Sachs

16:02 | 23.03.07 г.
Blackstone регистрира проспект за IPO в комисията за ценни книжа на САЩ

Blackstone подаде документи за регистрация на проспект за IPO в комисията по ценни книжа на САЩ (Securities and Exchange Commission) вчера. Слуховете за IPO на големия инвестиционен фонд се оказаха верни и скоро Blackstone ще пуснат част от акциите си на Wall Street.

Изпълнителният директор (и съосновател) на Blackstone Стивън Шварцман коментира пред Bloomberg, че с това първоначално публично предлагане се надява да увеличи капитала на фонда с 4 млрд. долара. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на нови сделки.

От документите, подадени пред комисията по ценни книжа, става ясно, че един служител на Blackstone генерира 9 пъти по-голяма печалба от един служител на Goldman Sachs, които са и най-голямата фирма за ценни книжа по пазарна капитализация. През 2006 г. един служител на базирания в Ню Йорк Blackstone генерира 2,95 млн. долара, а служител на Goldman - 360 хил. долара. За 2006 година Blackstone са спечелили 2,27 млрд. долара – със 71 на сто повече от печалбата през 2005 г.

Завоалираните в мистерия Blackstone са едни от най-успешните инвестиционни компании от последните години. Основна дейност на фонда са придобивания на компании с помощта на дългов капитал (Leveraged Buyouts – LBO). Фондът притежава компании с общо 375 хил. служители, които имат 83 млрд. долара годишни продажби. За сравнение, втората най-голяма компания в света по пазарна капитализация, General Electric, има 300 хил. служители и 163,4 млрд. долара приходи за миналата година.

Компанията е основана през 1985 година от Стивън Шварцман и Питър Питърсън, като и двамата напускат Lehman Brothers, за да създадат Blackstone. Оттогава Blackstone са един от най-успешните фондове в света. Ниските лихвени проценти през последното десетилетие помогнаха на компании от този тип да теглят евтини кредити, които да използват за придобиване на компании.

Според документите, подадени пред комисията по ценни книжа, към 1 март Blackstone имат активи на стойност 78,7 млрд. долара.

Това безспорно ще бъде едно от най-големите IPO-та на пазара през последните години, което „ще увеличи кралството на Blackstone,“ коментира пред ABC News Дениз Валънтайн, консултант в Cellent LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още