IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските и азиатски пазари нагоре след намек за по-ниски лихви в САЩ

Федералният резерв намекна за възможно стимулиране на икономиката в близко бъдеще и евентуално редуциране на цената на заемите

10:13 | 22.03.07 г.
Американските и азиатски пазари нагоре след намек за по-ниски лихви в САЩ

Щатският индекс Dow Jones Industrial Average отбеляза поредно повишение вчера, като добави към стойността си 1,3 на сто до 12 447,52 пункта. Японският Nikkei 225 последва възходящото движение и отбеляза ръст днес от 1,49 на сто до ниво от 17 419,20 пункта.

Причина за ралито на световните пазари бе заключението на двудневната среща на FOMC, изпълнителният комитет на Федералния резерв, което потвърди прогнозите на експерти за запазване на лихвените проценти, но и намекна за промяна в политиката на Фед.

Предните няколко дни дискусията около Бернанке бе съсредоточена върху въпроса „Кое е по-важно за Фед - инфлацията или ръстът на икономиката?“.

Традиционно Федералният резерв взима под внимание повече инфлационните напрежения, отколкото растежа на икономиката, тъй като досега се смяташе, че инфлацията е много по-деструктивно явление за икономиката, отколкото бавния ръст. Досега се смяташе още, че Федералният резерв, като основен гарант за стабилността на икономиката, е много по-вероятно да стои настрана от намаление на лихвените проценти и стимулиране на бизнеса.

Във вчерашното изявление на FOMC в 20:15 българско време се отбеляза промяна в тази политика на Федералния резерв. Централната банка на САЩ намекна за възможно стимулиране на икономиката в близко бъдеще и евентуално редуциране на цената на заемите.

Според традиционните икономически теории ниските лихвени проценти увеличават обема на кредита в икономиката, което има и позитивен ефект върху развитието на бизнеса. Тази мярка обаче е „нож с две остриета,“ тъй като също може да доведе и до високи потребителски цени и неефикасно инвестиране на капиталите.

Wall Street реагира мигновено на новините от Федералния резерв и основните борсови индекси се повишиха стремглаво. S&P 500 прибави 1,71 на сто на американската борсова сесия вчера, а Nasdaq цели 1,98 на сто до 2 455,92 пункта.

Майкъм Мълейни, който управлява 10 млрд. долара в акции в Fiduciary Trust & Co. в Бостън коментира пред Bloomberg промяната във възгледите на Федералния резерв така: „Отдавна чакахме Фед да дойде и на наша страна.“

Азиатските пазари също отбелязаха ръст. Хонконгският Hang Seng се повиши с 1,52 на сто до ниво от 19 698,37 пункта.

Японските пазари се повишиха значително след новините от Вашингтон. Америка е основният пазар на японските стоки, така че нямаше начин оптимистичните настроения за бизнес атмосферата от Америка да не засегнат и Страната на изгряващото слънце.

Другият основен индекс в Токио – TOPIX, показа ръст от 1,38%, а широкият Nikkei 500 се повиши с 1,30 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още