IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителите на чипове не свалят цените, компютрите остават скъпи

Според Intel и AMD високите цени не спират развитието на компютърния пазар, тъй като много хора могат да използват PC-та „втора ръка“

14:06 | 20.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Производителите на чипове не свалят цените, компютрите остават скъпи

Хората с ниски доходи от страните с развиващи се икономики се нуждаят по-скоро от достъп до интернет и от добре оборудвани компютри, отколкото от машини с базови възможности и от ниския ценови клас. Такова е мнението на основните световни производители на чипове, изразено в Хановер, Германия, по време на CeBIT - най-голямото изложение за информационни и комуникационни технологии в света.

Intel и AMD, които заедно произвеждат почти всички микропроцесори, с които се оборудват близо 250-те милиона компютри, очевидно нямат намерение да следват тенденцията на развитие на мобилната индустрия. А тя днес предлага мобилни телефони за по-малко от 30 долара, коментира Ройтерс.

Хората искат нормален компютър, разполагащ с всички функции. Не искат стари машини или такива „втора ръка“, заявява Кристиан Моралес, директор в Intel за Европа, Близкия изток и Африка.

Микропроцесорите обикновено са най-скъпата част в един компютър, като някои от по-бързите се продават за над 200 долара, или една трета от общата сума, необходима за сглобяването на персонален компютър. Плоският екран, паметта, DVD устройството, твърдият диск и софтуерът оскъпяват допълнително машината.

Ето защо не е учудващо, че голяма част от потребителите на компютри в света са само около един милиард, докато с мобилен телефон в края на тази година вече ще разполагат над три милиарда души.

Според Intel и AMD обаче не цената на компютрите спира развитието на пазара. „Мога да отида в Индия и да си купя персонален компютър за по-малко от 50 долара. Там има огромен пазар за употребявани машини, на които могат да се използват основните софтуерни продукти“, обяснява Стивън ДиФранко, директор Маркетинг и продажби в AMD. Тук може да се допълни и че голяма част от използвания софтуер вероятно е пиратски, което допълнително снижава нужните средства за употреба на компютър.

Една трета от световното населени не може да си купи нови дрехи, но съществува нужната инфраструктура за доставяне на дрехи „втора ръка“. Несъмнено при компютрите принципът е същият. И тук моделите се променят всяка година. В компютърния сектор се заражда подобна инфраструктура“, допълва ДиФранко.

И ако противниците на политиката на световните гиганти да не свалят цените потърсят начин за заобикалянето им и за ползването на други опции за сърфиране в интернет, то пак няма да успеят да навредят на големите производители. Дори и евтиният мобилен апарат да се превърне в предпочитан вариант от потребителите с ниски доходи за достъп до интернет, производителите на микропроцесори пак ще спечелят, защото доставят и чиповете, нужни на сървърите да обслужват трансфера между страниците и услугите в мрежата към телефоните.

Според Intel истинската причина за слабото използване на компютър и най-вече на интернет, в Африка например, е високата цена на достъпа до мрежата.

Проблем номер едно в Африка е скъпият интернет достъп“, твърдят от компанията, като за сравнение посочват, че в Париж цената на високоскоростния достъп се равнява на едва една четвърт от тази на африканския континент.

Преди няколко години проучване, направено от Intel сред ученици, студенти и други потребители, показа, че интернет достъпът е ключов елемент за продажбата на компютри. Изграждането на интернет инфраструктура представлявал първият етап, като едва след това било нужно да се изработи „икономически модел за финансиране на покупката на компютри, който да действа няколко години“. Определянето на цената на машината се нарежда по важност на едва пета или шеста позиция, смята производителят на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още