IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Barclays призна официално, че иска ABN Amro

Ако операцията стане факт, тя ще представлява най-значителното банково сливане, осъществявано някога в Европа

10:22 | 20.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Barclays призна официално, че иска ABN Amro

Третата по големина британска банка Barclays потвърди късно в понеделник, че води преговори за сливане с холандската финансова институция ABN Amro. Ако операцията стане факт, тя ще представлява най-значителното банково сливане, осъществявано някога в Европа. Ще бъде създаден нов банков гигант с пазарна капитализация от близо 120 млрд. евро, почти колкото на HSBC (около 150 млрд. евро).

От Barclays не изчакаха днешния ден, както бяха обещали, за да дадат своя коментар по случая „ABN Amro“. Британската банка още в понеделник вечерта призна официално, че преговаря за сделка. ABN Amro от няколко месеца е атакувана от инвестиционни фондове, като Barclays се явява като рицар на бял кон, за да предпази финансовата институция, коментира френският вестник La Tribune.

С изявлението си вчера британската банка на практика потвърди информацията на Sunday Telegraph и Sunday Times, че скоро може да очакваме сливане с ABN Amro.

„Намираме се в първоначален стадий на преговори и няма никаква сигурност, че те ще завършат с транзакция“, посочват от Barclays в съобщение до медиите. В понеделник слуховете за преговори между двете банкови групи доведоха до скок на акциите на ABN Amro с 9,7% до 29,96 евро за брой, което оцени банката на 57 млрд. евро.

Според британските вестници банките говорят „сериозно“ за сливане от цели две години, но проектът се е провалял, защото, както отбелязва Sunday Telegraph, шефът на ABN Amro не е искал да предаде контрола върху управлението. По информация на вестника холандската финансова институция е съветвана от четири банки - Lehman Brothers, Rothschild, UBS и Morgan Stanley.

Barclays, която води политика на развитие към Азия, се интересува особено силно от активите на ABN Amro на този континент и от инвестиционната й банка в Обединеното кралство, пишат още британските медии. Според Sunday Telegraph и испанските банки BBVA и Santander имат интерес към активите на ABN Amro, но в Южна Америка, докато RBS има апетити към дейностите в САЩ. Италианската Capitalia също би желала да придобие част от активите на холандската група.

Към момента акциите на ABN Amro в Амстердам продължават да се повишават, като добавят нови над 4% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още